20 jaar historie in ommen van hko naar cco

  Op 20 januari 1997 werden de statuten van de toenmalige HKO vastgelegd in een notariële akte bij notaris mr Gerhard Smelt. Het doel van de vereniging was heemkundige activiteiten te organiseren en onderzoek naar lokale en regionale geschiedenis te bevorderen. Het eerste bestuur bestond toen uit Jan Brouwer (voorzitter), Henk van Elburg (secretaris), Aldien Pasman (penningmeester) en de leden Bart Kiestra, Albert van der Vegt, Luuk Vogelzang en Harry Woertink. Voor belangstellende leden was er de mogelijkheid mee te draaien in verschillende werkgroepen onder leiding van de bestuursleden en de contactpersonen Bram Ruiter, Henk van Dorsten, Marietje Rhee, Leida Bruins en Henk Vos. In september 1997 kwam Hans Steen het bestuur versterken.  

  Foekertshuus
  De eerste vergadering werd in het Univékantoor gehouden maar al snel deed zich de mogelijkheid voor het historische pandje het ‘Foekertshuus’ van de gemeente aan de Julianastraat als eigen verenigingshuis in gebruik te nemen. Piepklein en op temperatuur gehouden met drie kachels. Het oude schippershuisje was nog voorzien van een bedstee. Het pandje is door de HKO vernoemd naar een vroegere schipper op de Vecht, die er ooit heeft gewoond. Op 6 november 1997 werd het Foekertshuus officieel geopend, zodat voortaan hier op de eerste donderdag van de maand de zogenaamde inloopavonden gehouden konden worden.  

  Toen het gemeentebestuur het karakteristieke Foekertshuus wilde verkopen kreeg de HKO de mogelijkheid te verhuizen naar de leegstaande Edith-Laarakkersschool. Op 1 juni 2000 werd de verhuizing naar deze school aan de Nering Bögelstraat gerealiseerd. Het nieuwe verenigingshuis werd omgedoopt tot ‘Ommezien’. Bijna tien jaar lang heeft de oude school dienst gedaan als onderkomen voor de verenigingsactiviteiten. Toen de school weer een onderwijsbestemming kreeg moest de HKO het gebouw verlaten. Op 19 juni 2009 kwam er paard en wagen aan te pas om de sleutel en de laatste verhuisdozen naar een nieuw onderkomen te brengen dat de HKO vond aan aan de Schurinkstraat 22B in Ommen. 

  Carrousel 
  Begin 2014 verhuisde de CCO opnieuw naar een nieuw onderkomen in het multifunctionele centrum de Carrousel boven de bibliotheek. De officiële opening werd verricht door wethouder Ko Scheele, die samen met Frits Gerrits Jans van de bibliotheek een nieuw kunstwerk onthulden van de Ommer beeldend kunstenaar Eric Schutte. Een plattegrond van Ommen anno 1832, waarin niet alle de bebouwing zichtbaar gemaakt is maar ook de gronden en waterlopen. Het kunstwerk kreeg een vaste bestemming in de Carrousel. De nieuwe verenigingsruimte kreeg de (oude) naam: “Omme(n)zien”. Nog steeds is deze ruimte in gebruik voor de clubactiviteiten. Er zijn plannen voor een verhuizing van de Carrousel naar het Streekmuseum, die daarvoor moet worden uitgebreid. 

  Jaarverslag 2016 
  Uit het jaarverslag van de CCO over 2016 is onder meer te lezen dat de CCO een ANBI-status is toegekend. Verder dat op 4 mei 2016 bij het monument op de Besthmenerberg opnieuw een herdenking georganiseerd is door HKO en daar bestond weer meer belangstelling voor. Deze herdenking voorziet duidelijk in een behoefte. Helaas ziet het monument er vervallen uit en dat was de reden dat er plannen zijn gemaakt om het monument te vervangen. Op verzoek van de werkgroep Tweede Wereldoorlog werd door de kunstenaars Eric Schutte en Frank Meijerink een ontwerp gemaakt voor een nieuw monument, die de geschiedenis van de Besthmenerberg in beeld brengt en wat minder gevoelig zal zijn voor de weersinvloeden, zoals het huidige houten monument.  Alleen moeten de benodigde gelden hiervoor nog gevonden worden. Er is een nieuwe website ontworpen: cco-ommen.nl. De HKO-site en de site van het museum blijven daarnaast nog even bestaan, om te voorkomen dat het publiek de CCO niet meer kan vinden. Door de werkgroep Boerderij- en Veldnamen werden twee “buurtvisites” georganiseerd voor de buurtschappen Junne en Stegeren. Deze avonden hadden plaats in het Streekmuseum en trokken veel belangstelling. Er was een expositie over de buurtschappen, waarbij ook allerlei spullen van de bewoners werden tentoongesteld. Overige activiteiten waren de fietstocht met ongeveer 60 personen, waarbij de afsluitende barbecue natuurlijk ook altijd een grote trekpleister is. Ook de bustochten waren weer helemaal volgeboekt, zodat er een extra tocht moest worden toegevoegd. Deze beide activiteiten zijn georganiseerd in goede samenwerking met de Oll’ Ommer.  

  Sallandse markt 
  De Sallandse markten bleken de laatste jaren wat minder publiek te trekken, waardoor besloten is om in 2016 maar drie markten te organiseren. Het organiseren van de Sallandse markten in 2017 wordt overigens stopgezet om uit te kijken naar een beter alternatief. De boekenmarkten in het centrum van Ommen zijn heel populair, daarom werden deze uitgebreid van 2 naar 3 markten. Dat is heel goed bevallen evenals de nieuwe locatie van de boekenmarkt rondom de kerk. De werkgroep die over de historische kleding gaat, stopt met de modeshows. Voor deze shows moest altijd erg veel werk worden verzet en ook waren er iedere keer heel veel vrijwilligers nodig. Dat bleek een steeds grotere opgaveWel blijft het mogelijk om de kleding te huren voor toneel of stukjes op een bruiloft. Door het Streekmuseum werden in 2016 enkele thema-avonden gehouden. Oud-burgemeester Kobes heeft verteld hoe Ommen er in slaagde om zelfstandig te blijven. Ook werd er een filmavond georganiseerd, waarbij oude films over Ommen werden vertoond. Wegens zeer grote belangstelling moest ook hiervoor een extra avond worden georganiseerd. Op de laatste ledenavond van 2016 werd een presentaties gegeven over het stroomgebied van de Vecht.   

   

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.