wethouder scheele neerkijken

  Onwillekeurig doe je er toch aan mee, soms ook heel onschuldig. De dominee zei het wel mooi: “Als je dochter met een nieuwe vriend thuis komt is je eerste gedachte: Is hij wel goed genoeg voor haar? Laten we mensen nu eens gewoon waarderen zoals ze zijn. En nieuwe relaties koesteren in vreugde en vrijheid”.

  In Lemele woonde een jong gezin tot voor kort in een verbouwde barak. Daar hadden ze mooie tijden beleefd in vreugde en vrijheid. Zonder te weten wat de historische betekenis van deze barak was, wilden ze het slopen. Gelukkig wist de Historische Vereniging Ommen dat dit de laatste barak was van Kamp Erika. Dankzij het goede werk van vrijwilligers zoals timmerman Henk Pasman is nu een deel van een barak in het Streekmuseum te zien. Kamp Erika diende in de Tweede Wereldoorlog als gevangenkamp, waar Duitsers neerkeken op de gevangenen en waar talloze Nederlanders vernederd, gemarteld en vermoord werden. Een plek van ontberingen, pijn, vernedering en heel veel leed.

  Kamp Erika is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Voordat de Duitsers het als strafkamp inrichtten, vonden op deze plek de Sterkampen van de theosofische beweging plaats, met Jiddu Krishnamurti als spreker. Krishnamurti was een wereldvermaarde filosoof die met zijn bijeenkomsten in de jaren twintig van de vorige eeuw Ommen op de wereldkaart zette. Als theosoof pleitte hij voor een wereld waarin een geweldig gevoel van vreugde voorkomt en voor het onvoorwaardelijk vrij maken van mensen; innerlijke vrijheid als basis voor echte vrijheid. Een grotere tegenstelling als met het latere Kamp Erika is niet denkbaar. Goed dat het Streekmuseum ook deze kant belicht.

  Inmiddels is er niet veel meer over van Kamp Erika. Na de oorlog werd eerst de Duitse “k” vervangen door een “c”, en Kamp Erica werd later gesloopt. Er resteert nog een verstild monument op de Besthemerberg. Het is laag, je zou er haast op neerkijken. Beseffend wat de gruwelijke gevolgen waren van het neerkijken op joden, homoseksuelen en anders denkenden in kampen als Erika komen gevoelens van woede en schaamte boven.

  Het neerkijken op mensen komt helaas nog steeds voor. Het optillen, verheffen gelukkig ook. Nog diezelfde avond zag ik een groep enthousiaste vrijwilligers die ouderen terzijde stond bij hun zorgvragen.  Met respect en aandacht voor de medemens. Zo kan het dus ook.

  Ko Scheele
  ko.scheele@ommen.nl 

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.