Home / uit hei en dennen carnaval

uit hei en dennen carnaval

Vrouwen hebben het die avond voor het zeggen en dat laten ze de mannen weten. Vroeger was dat hun enige kans. Om te voorkomen dat ze door het manvolk zouden worden betast, hadden mooie vrouwen zich verstopt onder een heksenmasker en stipten de wat minder fraaiere hun wratten wat donkerder aan. Het was de enige avond waarop ze legaal zonder man de deur uit konden. Carnaval is het feest van de katholieke Nederlanders, veelal onder de grote rivieren. Zij hebben daar nog steeds hun eigen carnavalsliedjes, die niets te maken hebben met “Lou daar legt een lijster in de la” en “ik heb worstjes op mijn borstjes”. Dat is de ongein van de noordelijke carnaval vierders. Je viert het op straat en in café’s, hoe voller de tent is, hoe joliger. Na veel biertjes wordt er toch wat losser omgegaan met de omgangsvormen. Je hebt Bruderschaft gedronken, hebt je laten omarmen en kussen (op de wang) en er wordt getutoyeerd.

Burgemeester en straatveger staan vrolijk te hossen en te hijsen. En zo wordt ieder café aangedaan. Ja het dampt er hevig, je wordt stevig aan iemands borst gedrukt, er wordt gezoend, gezongen en na verloop van veel drank en jolijt belandt er ook wel eens een paartje in een smeltende omhelzing. Dat is niet helemaal de bedoeling, maar wordt getolereerd door de eveneens aangeschoten echtgenoot.      

Tja, en dan wordt het toch Aswoensdag hè. Kruisje halen in de kerk, nog na dampend van de drank. Die middag ben je nog niet in staat tot een zinnig gesprek. Sommigen slapen legitiem hun roes uit door een vrije dag te nemen, maar velen

zag ik met een verdwaasde blik aan hun bureau, nog wat riekend naar de alcohol. In Vilsteren wordt ook Carnaval gevierd. Daar ben ik eens gaan kijken. De rijtoer gaat door de twee enige straten, maar dan drie keer. Er staat een tent waar gefeest kan worden. Of dat nog lang zal aanhouden? De oudere bevolking krukt en rollatort. Wie heeft er nog zin en tijd om een thema te bedenken voor de op te bouwen wagens. Tijden veranderen. In Lemelerveld zijn ze nog in staat een flinke optocht te organiseren.  Maar hoe lang nog?

Antoinette

Lees ook

Politiek verwoord: Het recht van de snelste

DALFSEN – Verschillende politieke partijen in de gemeente Dalfsen geven hun actuele standpunten weer in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.