Home / uit hei en dennen bescherming

uit hei en dennen bescherming

Toen ik in 1966 trouwde, stond die bescherming nog voorgeschreven in het boekje voor de moderne Nederlandse vrouw. Dus had ik er ook één. Nooit gedragen. Zo waren er overalls, stofjassen, doktersjassen en in Duitsland voor de huisvrouwen jasschorten. O, wat waren de huisvrouwen daar dol op zeg. Ze liepen er ‘s avonds nog mee.

Ik had zelfs een huishoudster die over haar jasschort een schortje droeg tijdens het schrobben. En eigenlijk is zo’n bescherming van je goeie goed natuurlijk heel begrijpelijk, in die oude tijd. Toen had je nog geen wasautomaat, en waste je één keer per week op de hand (waarom niet mèt de hand?) de was voor het hele gezin. En nee, the walking closet was nog niet uitgevonden toen, je kleding beperkte zich tot een paar rokken en jurken die er door het wassen niet fraaier op werden.

Ook voor mannen gold toen bijvoorbeeld bij Philips beschermende kleding. Die maakte je positie uit in het bedrijf. Een gele stofjas gaf een iets hogere funktie aan dan de blauwe overall, de witte jas werd door chefs en hooggeplaatsten gedragen en als je het helemaal geschoten had, liep je in je driedelige pak met lorgnon en dikke sigaar. Kijk, dan was je aangekomen! Je nam een wat bekakt toontje aan, sprak onderdanen aan met “Flipse en Jansen”en je was voor iedereen, behalve de direktie, korzelig en vooral afstandelijk kortaf.

In mijn eerste huwelijksjaren zochten we een tandarts om de halfjaarlijkse controles op zich te nemen. Veel keus was er niet, en zo kwamen wij bij een grove tandarts uit de jaren ‘40,  totaal omzwachteld door beschermende witte kleding en klompen. O, hij was zo met zich zelf in z’n nopjes. Wij waren duidelijk onbeduidend in zijn ogen. Wij werden geduld. En…. daar moest absolute beleefdheid tegenover staan.

Dus “goedemorgen dokter, dankuwel dokter, tot uw dienst dokter”.  Mijn man werd even apart genomen, buiten gehoorbereik van zijn “vrouwtje”. Hij kreeg van de genoegzame kwal goede raad. “Als het vrouwtje zwanger wordt, moet zij vaker ter controle komen, het gebit van zwangere vrouwtjes zou tot veel schade kunnen lijden”. Tegenwoordig zijn wij gelijk, specialisten, professoren, direkteuren, hoogheden, je bent mens.      

Lees ook

Rode Kruis collecteweek

REGIO – Deze week is het de collecteweek van het Rode Kruis. Met een gift …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.