Home / toneelgroep oese volluk gaat de regio in

toneelgroep oese volluk gaat de regio in

Zelf schrijven
In april zijn we begonnen met het bedenken van de thema’s, de verhaallijnen, de typetjes, de humoristische situaties en de clou. Dat zijn een paar A4-tjes vol notities waarvan een deel niet gebruikt wordt.

We schrijven met totaal 6 schrijvers en werken in de vakantieperiode stug door omdat niet iedereen tegelijk op vakantie is. Begin september moet het stuk klaar zijn. Om dit te halen hebben we soms een extra schrijfavond belegd. Het zijn gezellige avonden want samen schrijven is een geweldig mooi proces. Je vult elkaar aan en zo kom je soms op verrassende ideeën.

Vorig jaar hebben we geleerd dat je maar 80% hoeft te schrijven omdat tijdens het oefenen er nog veel bij verzonnen wordt. We schaven het stuk steeds bij omdat we het bij een uitgever aan willen bieden. Het lijkt ons heel stoer wanneer ons stuk door een andere toneelgroep gespeeld wordt.

Filmopnames
Begin september hebben we de korte filmpjes opgenomen.

Enkele jaren geleden speelden we een persiflage op Boer zoekt vrouw en leek ons het leuk om met enkele filmpjes er naast te werken zodat het we dichterbij de sfeer van het tv-programma konden komen. Het publiek vond het geweldig leuk en voor ons worden de mogelijkheden groter omdat je de beperking van alleen het podium kunt omzeilen.

We maken dus nog steeds korte humoristische filmpjes. In elk bedrijf eentje want het is een toneelavond en natuurlijk geen filmavond. We proberen elk jaar weer wat bijzonders te verzinnen wat toch prima in het verhaal past.

Dit jaar zijn we hartelijk ontvangen op Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Hier hebben we ook de inbraak vanuit een heteluchtballon gefilmd waar het blijspel mee begint. Voor een paar minuten film zijn we uren bezig maar wel met een bulte schik.

Op zo’n filmavond moet ook blijken of de dingen die we hebben bedacht ook echt werken. Bijvoorbeeld een rolstoel met bladblazer-aandrijving krijgt wel snelheid maar bleek onbestuurbaar te zijn. Daar hebben we na een bedrijfsongeval toch wat op verzonnen. Het is ook genieten wanneer je Nieuwleusen, Dedemsvaart, Oudleusen, Ommen en Rouveen van boven kunt bekijken onder zomerse omstandigheden.

Oefenen
Vanaf september wordt er serieus geoefend. Niet alleen de tekst maar ook het spel. Begin december gaan we 2 keer per week oefenen en verhuist ons winkeltje voor de eerste keer naar wat we noemen onze thuisbasis. Altijd weer een blij weerzien met Ineke Telman de leukste directrice van ons podium in de zaal van de Ontmoetingskerk.

 

 

Het blijspel

Wiebe is de eigenaar van de Zorgboerderij en bakt elke zaterdagochtend een succesvol brood volgens geheim recept. Helaas loopt niet alles op rolletjes. Hans de ambtenaar van de gemeente is vastbesloten om Luuk werkervaring op te laten doen. Luuk verzint van alles om hier onderuit te komen.

Bil heeft zo zijn manieren om aan snoep te komen. Vrijwilliger Sonja probeert Bil te laten afvallen. Ze is van de harde aanpak. Sjors, leerling van de Politieacademie probeert dit misdrijf op te lossen. Lukt het Sjors om de inbreker op te sporen?  En lukt het Wiebe om zijn positieve instelling overeind te houden?

Primeur
Op 20 januari had Taveno de primeur. Altijd een leuke avond met enthousiaste gastspelers en een leuk publiek. Wanneer je op het podium een vraag stelt aan je medespeler dan kan het antwoord ook uit het publiek komen.

Na afloop hadden we heel veel enthousiaste reacties. Niek Feenstra en Ruud van Leeuwen vonden hun gastoptreden zo leuk dat ze nog een aantal uitvoeringen hebben meegespeeld. Na deze 2 voorstellingen in Nieuwleusen volgde nog een middaguitvoering voor de ouderen. Daarmee zijn we nu bijna op de helft, en verhuizen we ons Zorgboerderij-winkeltje naar theater de Baron.

De regio in
Ook in Dedemsvaart spelen een aantal gastspelers mee. In Dedemsvaart zijn het vaak bekende dorpsgenoten en na de uitvoeringen wereldberoemd in Dedemsvaart en Jmstreken. Vorig jaar hadden een tweetal gastspelers de tekst flink uitgebreid en werden we daardoor aangenaam verrast. 

In Ommen speelt Jan Voortman dit seizoen een gastrol als agent Jan Voortman. Een rol die in Nieuwleusen werd gespeeld door wethouder Ruud van Leeuwen.

Na de 2 voorstellingen in Dedemsvaart wordt het blijspel nog een aantal malen op de planken gebracht. Zaterdag 11 februari in de Wiekelaar in Oudleusen.            Zaterdag 18 februari in de Carrousel in Ommen. Vrijdag 24 februari in ‘d Olde Skoele in Rouveen. Alle uitvoeringen beginnen om 20:00 uur.

Kijk voor meer informatie op http://www.toneelgroepoesevolluk.nl/

Oese Volluk beëindigt hun toer met een benefiet optreden in hun eigen Nieuwleusen. Een benefiet-uitvoering voor Stichting Tour du ALS, Team Albert uit Nieuwleusen op zaterdag 18 maart 20:00 uur, podium Agnieten College.

Lees ook

Pieter van Gurp viert honderdste verjaardag

DALFSEN – Oud predikant Pieter van Gurp vierde afgelopen donderdag zijn honderdste verjaardag. De gehele …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.