Home / spreken is zilver zwijgen is goud

spreken is zilver zwijgen is goud

Na veel vijven en zessen, vraagt de werkgever de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werknemer eist naast de transitievergoeding een billijke vergoeding van  35.000 euro omdat de werkgever onterecht de zwaarte van de functie als reden van de ziekte aangaf en ter discussie wilde stellen. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst wegens het conflict en geeft aan dat er genoeg reden was voor de werkgever om zich op het standpunt te stellen dat de functie misschien te zwaar was voor de werknemer. De werknemer had hierover met de werkgever in gesprek moeten gaan. De werkgever hoeft geen billijke vergoeding te betalen.

De werknemer gaat ook nog in hoger beroep. Maar ook het Hof benadrukt dat het de plicht was van de werknemer om met de werkgever in gesprek te gaan over de functie in relatie tot de vele ziekmeldingen.

Marieke Janus
Janus Advocatuur

Lees ook

Schoenenhuis Jan Pas is jarig en trakteert!

(Advertorial) DEN HAM – Schoenenhuis Jan Pas, een begrip in de regio, bestaat dit jaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.