Home / scholen krijgen lespakket schat van dalfsen

scholen krijgen lespakket schat van dalfsen

Het lespakket zit in twee kisten en is op aanvraag beschikbaar bij museum het Palthehof in Nieuwleusen. Wethouder von Martels, met cultuur en onderwijs in zijn portefeuille, is erg blij met dit pakket. “De ‘Schat’ heeft ons al veel gebracht. Het heeft Dalfsen naamsbekendheid gegeven en ons veel geleerd over de geschiedenis. Het is goed dat jonge leerlingen nog meer betrokken worden met bijvoorbeeld de omgeving en de geschiedenis. Dat is belangrijk.”

Maartje van Hellemondt, adviseur erfgoed van Het Oversticht, legt uit: “Het lespakket bevat tal van min of meer historische voorwerpen. Er is onder andere een langspeelplaat met kinderliedjes, een koffiefilterhouder en een porseleinen popje. De voorwerpen zijn bedoeld om aanschouwelijk te maken welke gebruiksvoorwerpen in grootmoederstijd heel gewoon waren.”

|Er zijn verschillende themaweken voor alle groepen van het basisonderwijs. Groep 1-2 heeft als thema ‘Peter en de Schat van Oma’. Groep 3-4: Schatten van Dalfsen, twintigste eeuw. Groep 5: Negentiende eeuw (1850), Lemelerveld. een schat van een dorp in Dalfsen. Groep 6: Achttiende eeuwen en eerder (1450-1850) met Nieuwleusen, een schat in Dalfsen. Groep 7: Schat van Dalfsen, Middeleeuwen (500-1400) Merovingers. Groep 8: Schat van Dalfsen steentijd (500vc-500nc) Trechterbekers.

Ook leren de kinderen in deze lessen topografische kaarten lezen. Kaarten zijn plattegronden van steden en landschappen. Er kunnen routes of gebouwen op staan. Er zijn verschillende soorten: wegenkaarten, topografische kaarten, kaarten met wandelroutes et cetera. Door oude kaarten met nieuwe te vergelijken kan men de geschiedenis van een gebied of dorp aflezen. Tevens leren de leerlingen welke oude gebouwen er hebben gestaan. Het totaallespakket moet kinderen de kennis bijbrengen van de lokale geschiedenis en ook bijdragen aan cultuurhistorisch besef van hun eigen omgeving. “We laten hiermee zien hoe een eigen dorp zich heeft ontwikkeld, waar het uit is voortgekomen en welke speciale dingen het heeft. Ze mogen best trots zijn op hun eigen woonplaats”, besluit Van Hellemondt.

Lees ook

‘Het zijn mensen die aan hun lot worden overgelaten’

Lopen voor nieuwe kansen DALFSEN – “Je zult maar op de verkeerde plek geboren worden. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.