natuurbericht das en eekhoorn even uit de winterslaap

    En Sjaak Bruggeman hééft daar oog voor: “Kwam ik die das en dat eekhoorntje tegen? Of kwamen ze mij tegen…”

    “Bij een takkenbult naast het pad ligt het verenpak van wat eerder een houtsnip is geweest. Kijkend naar de lange witte schijtstreep op het mos vermoed ik dat een havik de dader was. Het bos leeft weer even op met de stijgende temperaturen. Merels, vinkjes, roodborstjes, allerlei meesjes en zelfs een eekhoorntje laat zich zien. Het eekhoorntje neemt snel wat van zijn wintervoorraad bij de voet van een eik en zoekt dan snel het warme nest weer op.

    Snel nog even kijken bij het bijennest onderin de rotte eik. Mooi om te zien dat de honingbijtjes er in de herfst helemaal een bruin schild van propolis omheen gemetseld hebben. Propolis is een mengsel van harsen van bomen, speeksel en bijenwas. De schild is bedoeld om de koude tegen te houden en daardoor een goede de temperatuur in het broednest te behouden. Maar ook is het een verdedigingswerk tegen indringers.

    Dan zie ik dassenprenten in het zand langs de bomenrij, ook bij de rotte eik. Ja, het is lekker weer en mijnheer das komt ook even boven de grond om uit eten te gaan. De verdedigingsmuur van de honingbijen is gesloopt en er liggen raatfragmenten voor de ingang. De honing is weg en het bijenvolk is weg. En ook van de dader is geen spoor meer te bekennen. Maar hij verraadt zich wel met zijn prenten!”