Home / jos gaat los rookzones

jos gaat los rookzones

De eerste drie columns in de reeks ‘Jos gaat los’ heb ik geschreven voor www.dalfsennet.nl. Toentertijd een nieuwssite voor Dalfsen en omstreken waar ik ook wel eens vrijblijvend nieuwsitems voor schreef.

Zo heb ik in juni van het vorig jaar in ‘Jos gaat los (3)’ een column geschreven over de rookzones bij Isala, het ziekenhuis in Zwolle.

Dat heb ik geweten. Na enige dagen werd de column van Dalfsennet gehaald en werd mij op barse toon meegedeeld dat dit mijn laatste column was die op Dalfsennet zou verschijnen. Ook werd mij verboden nog langer mee te werken aan de nieuwsgaring van deze site.

Enige tijd later zijn twee ingezonden brieven over de bewuste rookzones zonder opgave van reden niet geplaatst in De Stentor. Dat is hun goed recht en daar zeur ik ook niet over. Maar het zette mij wel aan het denken. Ik heb de column laten lezen aan een oncoloog van Isala en die had er geen enkele moeite mee, hij vond het een goed geschreven column.

Isala is een rookvrij ziekenhuis. Ook op de buitenterreinen en in de binnentuinen mag niet worden gerookt. Maar het is god betere wél toegestaan om te roken in de twee rookzones bij het hoofdgebouw. Er is een overdekte rookzone aan de achterzijde van het ziekenhuis. Daar heb ik geen moeite mee, want daar kom ik nooit. Maar iedereen die vanaf de Dokter van Heesweg het ziekenhuis betreedt, moet eerst langs, nee dóór een onoverdekte rookzone, want het is tevens het enige toegangspad naar de hoofdingang. En daar heb ik wél godsgruwelijk veel moeite mee.

Ik wil u niet te veel vermoeien met mijn medisch dossier, maar in 2001 is er bij uw scribent nierkanker geconstateerd en is er operatief een nier verwijderd. Tijdens controle in 2015 bleek dat ik darmkanker had en is er wederom succesvol operatief ingegrepen. Sindsdien wordt er iedere drie maanden een CT-scan gemaakt, omdat er uitzaaiingen zijn geconstateerd.

Beste mensen van Dalfsennet en van De Stentor en vooral van Isala, begrijpt u een beetje dat ik dan wellicht wat fel en misschien ongenuanceerd uit de hoek kan komen? Ik vind het een gotspe dat er in de onmiddellijke nabijheid van een ziekenhuis überhaupt gerookt mag worden. Mag ik opmerken dat dit wel een heel vreemde manier van klantenbinding is? Ja, dat mag ík opmerken.

Jos Jansen
jjansen49@home.nl

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 6 december zou de fractie van D66 Ommen weer een inloopspreekuur houden in de Carrousel. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.