Home / barak kamp erika in streekmuseum ommen

barak kamp erika in streekmuseum ommen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden houten barakken op het kamp onderdak aan de gevangenen. Na de oorlog zijn de barakken op het kamp gesloopt en verkocht. Eén daarvan belandde in Lemele, waar het tot voor kort dienst deed als woning. Na de sloop is het overgedragen aan het museum. Die heeft een deel daarvan nu in de vaste tentoonstelling opgenomen. Het is het enige tastbare wat er nog over is van het beruchte gevangenkamp. In kamp Erika, gelegen op de Besthmenerberg, werden in de oorlogsjaren gevangenen met grof geweld mishandeld en soms ook vermoord door de brute kampbewaarders.

Woning
Na de oorlog heeft de barak dienst gedaan als woning aan de Korteveldsweg. Aan de buitenkant was altijd goed te zien dat het om een oude kampbarak ging. Toen de laatste bewoners, Bas en Jantien Tempert, de houtenwoning gingen vervangen voor nieuwbouw, waren ze graag bereid om mee te werken aan het behoud van de barak.

Na sloop bleek dat maar bepaalde elementen van de barak gebruikt konden worden voor de expositie. Dat heeft het museum echter niet weerhouden om de wel bruikbare delen in het museum onder te brengen. Het gaat om een zijpaneel van de barak met een raampje. Onder leiding van vrijwilliger en timmerman Henk Pasman hebben aan de realisering en herinrichting meegewerkt de museummedewerkers Jan van der Bent, Teun Eilander, Henk Keizer, Herman Kortman, Reinder Lanjouw, Sir Schokkenbroek en Harry Woertink.

Medewerking
Het streekmuseum is bijzonder ingenomen met de medewerking van de familie Tempert om zo de geschiedenis van het beruchte kamp Erika te bewaren. Vooral ook omdat er niets tastbaars meer over is van  het voormalig gevangenkamp. Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Ommen werd dit project mogelijk gemaakt.

De oude kampbarak staat in het museum tentoongesteld tussen een maquette van kamp Erika en een afbeelding van Jiddu Krishnamurti, die in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw geschiedenis schreef met zijn Sterkampen op de Besthmenerberg en daarmee duizenden mensen naar Ommen bracht.

Gastvrij
Streekmuseum Ommen gaat vanaf 1 maart een nieuw seizoen in. Het is sinds kort een ANWB Gastvrij-punt voor fietsers en wandelaars en schenkt, voor wie dat wil, koffie of thee. Het Streekmuseum is te vinden aan Den Oordt  7 in Ommen. Kijk voor meer informatie op www.museum-ommen.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

Het Boek van de Week

‘De rechtvaardigen’ van Jan Brokken Jan Zwartendijk is na een aantal omzwervingen in 1938 in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.