opinie stoppen met roken een wazig ontmoedigingsbeleid

  Door Gerard Verswijver (Matera gezondheidscentrum Raalte)

  Roken is al jaren in de ban, het verbod in horecagelegenheden, hogere tabaksprijzen, de afschrikwekkende foto’s op de sigarettenpakjes, schoolpleinverboden en nu weer het wegstoppen van de sigarettenpakjes onder de toonbank.

  Vanuit Europees beleid is zijn stap wel te begrijpen, maar psychologisch zou het communiceren over negatieve gevolgen van gedrag wel eens heel anders kunnen uitpakken. Wellicht gaan jongeren zich zelfs afzetten tegen al die bizarre maatregelen, lekker de opstandige puber uithangen. Ook onderzoekers van de universiteiten Maastricht en Nijmegen vragen zich af of dit wel het juiste beleid is en gaan daarmee in tegen de visie van de staatssecretaris en KWF Kankerbestrijding.

  Wat van Rijn ook over het hoofd lijkt te zien is dat jongeren vaak gevoeliger zijn voor de digitale marketing, social media etc. dan de schappen in de winkels. Juist aan deze digitale marketing doet men nog heel weinig, regelgeving hieromtrent is er nog amper terwijl dit de reclamesnelweg voor de jeugd is. Een mooi voorbeeld is de hype met de e-sigaret.

  De vraag is of het huidig beleid wel motiveert om te stoppen. Als stoppen-met-roken-coach en lasertherapeut, richt ik mij vooral op een positieve insteek van het probleem. De jeugd moet beter voorgelicht worden op scholen, via beloningssystemen, vergoeding wanneer men wil stoppen met cursus of behandeling. In de praktijk merk ik zo vaak dat wanneer men in verzet komt, alle maatregelen voor niets zijn. In mijn coachingsgesprekken zoeken we altijd naar positieve dialogen en stimuleren we alle vooruitgang, stap voor stap stoppen vanuit de visie van het halfvolle glas.

  Wanneer je naast de jeugd gaat staan, ze motiveert met praktische aanwijzingen, ze stimuleert, ze de overtuiging geeft dat ze kunnen stoppen, investeert in een positieve voorlichtingscampagne dan zullen we de slag wellicht gaan winnen. In plaats van de afschrikwekkende plaatjes en het wegstoppen van de pakjes (sowieso wat tegenstrijdig) zouden we beter de pakjes kunnen voorzien van voorlichting over goede stopmethoden en vergoedingen die ze voor cursussen en behandeling kunnen krijgen.

  Gerard Verswijver info@matera.nl

  [poll id=152]

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.