natuurbericht en wat doet de vos in de winter

  Ga vandaag maar eens op onderzoek uit, adviseert Sjaak Bruggeman. Hij deed het ook. “Onderweg zijn grote groepen kieviten, kramsvogels en koperwieken uit Scandinavië en Rusland te zien. Ook een drietal wulpen laat zich mooi zien op de hoge weide.

  Schapen zitten dicht in hun vacht. Langs de slootkant moeten reigers even pas op de plaats maken vanwege het ijslaagje. Maar allemaal hebben ze hun eigen overlevingstechniek ontwikkeld.

  Ik laat mijn auto niet vierwiel-aangedreven voor de onbegaanbare zandweg staan. Via het bospad en terug langs de wetering heb ik een mooi rondje voor de boeg. Glibberend en glijdend bereik ik een beter deel van mijn rondje. Minder schaduw, meer zon en uitzicht over verre weiden.

  Dan zie ik links, schuin voor mij, een vos op een drafje naar een smalle bosstrook gaan. De vos is een schemer- en nachtdier maar in deze tijd gelden er andere wetten. Moervossen zijn in deze tijd van het jaar loops. De paartjes zoeken elkaar weer op en jonge rekels zijn op zoek naar jonge moeren, ook overdag.

  Laat ik eens slim zijn en gehurkt met de camera in de aanslag blijven zitten. Het kan niet anders of de rekel met zijn lange vacht en dikke staart moet hier de weg over naar het bos. Het wordt steeds kouder en na een stief kwartiertje geef ik het op. De sluwe vos heeft gewonnen…

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.