Home / boeren gaan zelf stuwen beheren aan voet lemelerberg

boeren gaan zelf stuwen beheren aan voet lemelerberg

Morgen ondertekenen de deelnemers aan het project ‘boeren met water en bodem in ’t Vechtdal’ en Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) een contract voor het waterbeheer.

Het gaat om een gebied (de Miga) van circa 400 ha aan de voet van de Lemelerberg ten noordoosten van Lemelerveld. Het gebied kenmerkt zich door een hoge ligging en zandige ondergrond en is daarom gevoelig voor droogte (vaak beregenen). Met minder opbrengsten van de landbouwgronden tot gevolg.

Boerenstuwen
Er worden maatregelen genomen om het water beter vast te kunnen houden. Met subsidie vanuit het project Toekomstgericht boeren met Bodem en Water in het Vechtdal (provinciale programma Ruimte voor de Vecht) en een eigen bijdrage van de vier agrariërs is het mogelijk geworden om de gewenste maatregelen te nemen. Het gaat om dertien stuwtjes in kavelsloten, zogenaamde ‘boerenstuwen’. Het beheer hiervan ligt bij de agrariërs zodat zij zelf op perceelsniveau het beste beheer kunnen kiezen.

Maaironde
Ook slaat het waterschap in dit gebied de maaironde in het voorjaar al drie jaar over waardoor de begroeiing het water in het voorjaar beter kan vasthouden. Er is geen sprake van nieuw peilbeheer, maar van maatregelen die bijdragen aan het beter kunnen handhaven van al vastgestelde peilen.

Lees ook

Crossloop in plaats van de Bouwman Bissinghrun

OMMEN – In verband met de huidige coronasituatie, heeft de organisatie van de Bouwman Bissinghrun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.