Home / boek van de week eigenlijk heet ik tsiwja leven met een geleende naam

boek van de week eigenlijk heet ik tsiwja leven met een geleende naam

Tsiwja is in 1943 drie maand oud als haar ouders Ben en Ellen tijdens een razzia door de Duitsers worden opgepakt. Haar moeder Ellen weet Tsiwja net daarvoor in de armen van de buurvrouw te drukken, zo ontsnapt Tsiwja aan een wisse dood.  Betty, een vriendin van Ellen die de razzia gezien heeft, komt later die dag naar de Plantagebuurt in Amsterdam. Ze treft Tsiwja bij de buren aan, in een grote tas neemt Betty haar mee naar Groningen waar de baby bij een pleeggezin wordt ondergebracht. Na de oorlog  ontbrandt de strijd om de voogdij van Tsiwja  die dan al een paar jaar als Carla Bruins door het leven gaat.

Bittere strijd

Zowel de familie van Carla’s vader als moeder eisen zeggenschap over de kleuter. Ze wensen dat Carla een joodse opvoeding krijgt, daarnaast heeft ze een flinke erfenis in het vooruitzicht. De twee families trekken echter niet samen op in hun wens, ze staan eerder tegenover elkaar.  En de pleegouders Bruins zijn geenszins van plan hun pleegkind zomaar op te geven.  Als de tweelingzus van Ellen, Vera de voogdij toegewezen krijgt en besluit dat Carla bij haar pleegouders mag blijven wonen, lijkt de rust weergekeerd.  Er komt zelfs een voorzichtig contact met de familie van vaders kant. Al dit getouwtrek en de kille houding van haar pleegmoeder hebben een enorme impact op Carla. Het enorme verdriet van haar joodse familie doet haar weinig en vergroot het ontheemde gevoel dat altijd bij haar is. Haar volwassen leven wordt getekend door haar getroebleerde jeugd, pas rond haar vijftigste komt daarin een kentering.

Toegift

Carla van Dokkum heeft het ver geschopt in het leven. Ondanks of misschien dankzij haar bijzondere jeugd is het haar gelukt het geluk te vinden. Heerlijke kinderen en kleinkinderen, een grote [tweede] liefde, een mooie baan, veel bijzondere contacten en als toegift in 2015 het herstelde contact met de beste vriendin van haar moeder.  Een ontmoeting die alles in een ander perspectief zet en Carla haar ouders echt leert kennen.

Het  boek ‘Eigenlijk heet ik Tsiwja‘ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of  ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://www.boekvandeweek.blogspot.com/.

Lees ook

OZC en OVC’21 gaan fuseren

OMMEN – OZC en OVC’21, de twee voetbalverenigingen in Ommen, gaan fuseren. Dat is de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.