woninginrichters dijkman in lemelerveld stoppen ermee

  Dat hun besluit om er op 1 januari definitief een punt achter te zetten veel mensen in Lemelerveld, maar ook ver daarbuiten bezighoudt, dat begrijpt hij wel. “Het waren zeker mooie jaren. We hebben het altijd op onze eigen manier gedaan, kleinschalig, met vakmanschap, een goed en eigentijds assortiment en een eerlijke prijs. De winkel was ook altijd laagdrempelig, iedereen kwam hier makkelijk over de vloer. Vanmiddag zei een klant nog tegen mij; jullie hebben je altijd dienstbaar opgesteld. Dat kan heel goed kloppen, daar hebben we heel bewust voor gekozen. Eigenlijk ben ik meer winkelier dan ondernemer geweest. Liever iets niet verkocht, dan het verkeerde.”

  Een gebrek aan opvolging is eigenlijk de reden om eind dit jaar te stoppen en het winkelpand te verkopen aan een bouwbedrijf. Er was wel wat belangstelling om de zaak over te nemen, maar concreet werd die afgelopen anderhalf jaar nooit. Onvoldoende financiering en niet altijd de bereidheid om 70 of meer uur per week te werken, zo vat Dijkman samen. “Ik begon maandagmorgen hier om 8 uur en dan werk je door tot ’s avonds 9, 10 of 11 uur. Dat bedoel ik niet klagerig of zo, al wilde Hennie wel eens dat ik ’s avonds wat eerder thuiskwam, maar dat moet je gewoon bij een zaak als deze. Bovendien, je komt ook dan altijd tijd tekort. Wat mij betreft zou elke week een dag langer mogen zijn.”

  Zegen

  Het komende einde van hun winkel past in een tijd waarin veel zaken het moeilijk hebben, zeker in kleine dorpen. Toch is dat niet de echte reden, zo vindt de immer vrolijk en enthousiast pratende Dijkman. “We hebben nooit last gehad van de crisis. Internet een bedreiging? Niks van waar, dat is voor ons eerder een zegen geweest. Net als mobieltjes. Het is toch veel makkelijker als een klant op zijn telefoontje al dat raam met een bijzondere maat of vorm kan laten zien? En dat aankopen via internet, dat doe je misschien voor een vloermat, maar toch niet voor woningtextiel. 

  Oriënteren, dat wel, maar als je het gaat kopen dan wil je die gordijnen toch eerst zien en voelen? En je wilt toch ook dat het thuis goed gelegd of opgehangen wordt?  Dat je dan een keertje terug moet komen omdat er nog een hoekje niet goed hangt, dat hoorde er bij. We hebben dat altijd bewust gedaan, niet alleen Hennie en ik, maar ook onze medewerkers.”

   

  Bakkers

  “Ons voordeel is, waar we ook in Lemelerveld of in de streek aan huis komen, we kennen de situatie. Dan kun je tegen iemand zeggen, bij jou staat een lantaarnpaal direct voor het raam, dan moet je dikke gordijnen hebben als je overdag slaapt na een nachtdienst. Of iemand die aan de rustige Schoonhetenseweg bij Mariënheem woonde en naar een appartement in Raalte verhuisde. Zo iemand waarschuw ik dat hij rekening moet houden met veel meer licht en geluid van buiten dan eerst. ”

  Voor Lemelerveld en omgeving is het verdwijnen jammer, daar is Dijkman het op zich mee eens. “Er komt hier zeker geen nieuwe winkel voor woningtextiel meer in. Maar wees nuchter. Ooit had Lemelerveld met een paar duizend inwoners twintig bakkers of zo, nu is het dorp twee keer zo groot en is er nog maar eentje. Zo gaat dat.”

  Bang dat hij weinig om handen heeft na 1 januari, dat is Dijkman absoluut niet. “We hebben een oude woonboerderij in Lemele, daar is altijd genoeg aan op te knappen. En ik ga er gewoon door met het restaureren en stofferen van meubels in mijn eigen werkplaats. En ik heb nog genoeg hobby’s. ”

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.