Home / uit hei en dennen kerst 1983

uit hei en dennen kerst 1983

Ik was destijds vanuit mijn ouderlijk huis op 21jarige leeftijd getrouwd om daarna met mijn echtgenoot 200 km verder een nieuw leven te beginnen. De eerste week fluisterden we naar elkaar, zo onwennig bleek de nieuwe situatie. Ik miste de gezelligheid van ons grote huisgezin. We werkten allebei, maar echtgenoot verwachtte, dat ik de huishoudelijke taken op me zou nemen. Waarom? Omdat ik nou eenmaal vrouw was. Dat vond ik al een verkeerde start, ook al omdat op het naambordje naast de deur alleen zijn naam stond. Alsof ik een wormvormig aanhangsel was.

Het werd in mijn nieuwe huis dus de eerste keer dat ik Sinterklaas en Kerst met mijn kleine meisjes zou vieren. Er moest dus een kerstboom komen. Een echte, die dan geacht werd te blijven staan. Daar had ik vreselijke ervaringen mee in mijn huwelijk. De grootste boom werd altijd binnen gehesen en in een bruine Keulse pot gezet. De boom bleek nooit direct recht te staan en dat kwam natuurlijk omdat ik de stam niet goed vasthield. Logisch toch? Uren later kwamen de dozen met kerstdecoraties op tafel. Ik kreeg een stofdoek om de ballen af te stoffen. Hè???? Ja. Echt waar. Hij nam een flinke trap en begon met de elektr. lampjes. Die moest ik vasthouden en na ieder geslaagde kaarsbestemming vroeg hij hoeveel er nog over waren. “Wat denk je zelf, als ik er net nog 24 had?” Ik kon echt niet meer serieus blijven. Het waren tropenuren, waarbij hij iedere keer de bevestiging wenste of het allemaal wel op kleur hing. Dus was ik benieuwd hoe lang ik er nu zelf over zou doen.

De kerstboom stond al snel recht, de elektr. lichtjes dito en daarna mochten mijn kinderen aangeven waar een versiersel in de boom kwam. Nog wat slingers en een piek, en klaar was de boom. Wat???? Was het dus zo simpel?  Nog iedere kerstperiode herinner ik me die huwelijksbelevenissen. Ja, het waren hele andere tijden, toen………….

Antoinette

Lees ook

Felicitaties voor diamanten echtpaar Stad – Jansen

BEERZERVELD – Burgemeester Hans Vroomen heeft het echtpaar Stad – Jansen op 28 april gefeliciteerd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.