uit hei en dennen bange gedachten

  Inmiddels weten we dat er vele Godsdiensten zijn waar ook geleid wordt, maar niet door ‘s Heren hand. Wij leven in een wereld waarin mensen zich wel laten leiden door een hogere Macht, maar niet zo vrij en vergevensgezind kunnen zijn. Ik wist vroeger nauwelijks in welke landen bepaalde godsdiensten werden beleden. Ja, christenen, joods geloof, islam, hindoeïsme en boeddhisme enz.

  Veel verder gingen mijn gedachten niet. In mijn wat naïeve geest kwam alles op het zelfde neer. Je erkende iemands geloofsrichting en respecteerde dat. Er werden in vorige eeuwen oorlogen om gevoerd. Daar kon ik me als kind niets bij voorstellen. Als er één God is, waar hebben we het dan over. Maar het gaat om de manier waarop het geloof beleden wordt. En ook daarin zijn weer afgescheiden richtingen.

  Nog in de vorige eeuw rond 1950/’60 kon een katholiek niet met een hervormde trouwen, een hervormde niet met een gereformeerde, en een gereformeerde niet met de afgescheidenen van art.31. Dat is in het licht bezien van deze nieuwe tijd toch wel heel vreemd geweest. Het heeft zich heel langzaam hersteld, waarbij ik me dan afvraag of De Schepper wel mee is gegaan met ons hernieuwde inzicht. Men verschilde heftig van mening en veronderstelde dat de uitverkoren geloofsrichting de enig juiste was.

  In Nederland gaan mensen niet meer op de vuist om een geloofsrichting. We hebben een breder inzicht gekregen en kunnen leven en laten leven. Dat geldt helaas niet voor vele andere geloofsrichtingen. Daar lijden we onder. Angst, onverdraagzaamheid en haat heerst in Europa. Wat zouden we het graag oplossen.  We maakten ook in 2016 angstige situaties mee, veelal gepaard met vele doden en gewonden. Nog vorige week kwamen vele mensen om of raakten ernstig gewond in Berlijn. Op een knusse gezellige Weihnachtsmarkt rijdt een enorme vrachtauto door de mensenmenigte. Het maakt ons angstig. Het kan immers ook hier gebeuren. Je kunt je niet wapenen, en er is geen oplossing. Dat zijn geen vrolijke gedachten. De zachte krachten zullen het altijd winnen? Zullen we daar vanuit gaan?

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.