pb varsen snapt niets van opstelling natuur en milieu de vechtstreek

  Boerenbedrijven en campinghouders werden uitgekocht, om stukje bij beetje het gebied terug te geven aan de natuur. Het proces begon een paar jaar na de eeuwwisseling en is op diverse punten afgerond. Wat nog moet verrijzen is een brink, op de plaats van de oude erve Vedders, nu bewoont door de antikraak, plus de voltooiing van een fietsroute, een idyllisch traject.

  Fietsers verlaten iets voorbij de erve Vedders de weg en zetten koers naar het punt waar Regge en Vecht samensmelten. Vervolgens via het cultuur historisch monument en de boorden van de immer kabbelende regenrivier richting de Arendhorst en pal daarvoor via de hooilanden aansluitend op het huidige fietspad aan de Ziel.

  Om dit te realiseren wordt een stuk van de huidige weg, dat via enkele boerderijen, die eveneens antikraak worden bewoond, opgeofferd voor natuur. Het fietstraject vermijdt bewust het kwetsbare hart van dit gebied, met kruidige weitjes, bospartijen en bosschages, waar valken, buizerds, uilen en dassen huizen. Er is zelfs rekening gehouden met de aanwezigheid van otters. “Die heb ik hier trouwens nog nooit gezien en ik kom hier vaak”, verklapt Bert Olthuis spontaan.

  Wim Welleweerd, eveneens zitting hebbend in Plaatselijk Belang Varsen, nuanceert de opmerking. “Er zijn wel sporen gevonden en ik zou het toejuichen indien ze hier werkelijk zitten of komen. Dat is een meerwaarde. Er is in ieder geval wel rekening mee gehouden in de plannen.”

  Welleweerd laat een afbeelding zien van een ottervriendelijke passage, zodat deze beschermde diersoort vanaf de rivier ongestoord via een oude rivierarm het ruige binnenland in kan trekken. “Die passage wordt afgeschermd door de aanplant van ondoordringbare meidoornhagen, om de minste geringste vorm van verstoring tegen te gaan.” Over een periode van meer dan tien jaar is gesproken en gemijmerd over een fietsroute door dit schitterende natuurgebied. Of eigenlijk er langs.

  Willem Schepers vult lachend aan. “We hebben al drie burgemeesters en een handvol wethouders versleten. Iedereen die we hebben rondgeleid is direct dolenthousiast en onder de indruk. Waarom het dan toch vaak zo lang duurt? Tja, het is en blijft een kwetsbaar gebied, dus zorgvuldigheid moet. En geld hè. Wie draait voor de kosten op.” Het drietal voelt zich gesteund door gedeputeerde Bert Boerman en weet ook de gemeenteraad grotendeels achter zich.

  De opstelling van Natuur en Milieu de Vechtstreek, die bij monde van voorzitter Hein Kuijper die pal voor de hamerslag plots met alternatieve routes en bezwaren kwamen opdraven, wordt niet begrepen.

  “Uitgangspunt was dat dit gebied deels wordt opengesteld voor iedere burger die daarvan wil genieten”, verduidelijkt Welleweerd. “Vanaf het pad welteverstaan. Niet door het gebied, maar om het gebied. Het moet echter geen exclusief recht of uitje worden voor een handvol natuurliefhebbers. Zo was het oorspronkelijke plan niet bedoeld. Alle partijen, van gemeente en provincie tot Staatsbosbeheer waren akkoord. Wij zien niets in de ideeën van de Vechtstreek, die meer ziet in excursies in het gebied onder begeleiding. Wij houden vast aan de oorspronkelijke, goed doordachte opzet, maar blijven graag in goede harmonie overleg voeren met alle partijen.” 

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.