opinie goede voornemens

  Opgegroeid in een gereformeerd nest waar ons toen geleerd werd dat homo’s ziek zijn en het van god niet mag, heb ik gezien in mijn omgeving dat dat nu toch echt anders is en ook geleerd dat het niet langer op die manier word geïnterpreteerd en gepredikt door de kerken. 

  Gay pride, Ik vind het helemaal niks, erger me er eigenlijk altijd een beetje aan. Al die homo’s en lesbiennes die in uitdagende kleding en aanstellerige poses door Amsterdam gaan. In mijn ogen proberen ze op die manier een underdog positie in de maatschappij in te nemen zodat wij maar medelijden met hen hebben. Ik vergelijk het wel eens met de gekleurde medelanders die altijd maar bezig zijn met de anderen te wijzen op discriminatie, niet in de gaten hebben dat het hun beleving is en zo het onderwerp juist in stand houden.

  Het is weer de tijd van het jaar, de vraag die stee vast word gesteld. En?, wat zijn jouw goede voornemens? Die heb ik nooit, zie altijd wel wat er op mijn pad komt.

  Afgelopen jaar was dat het project Evolution of Farming bij de Stöppelhaene. Uitgedaagd door een collega column schrijver via sociale media om mee te doen in Raalte. Mijn omgeving vond het maar raar en via sociale media lieten andere Heinoërs mij weten dat ik maar een overloper was en daar werden grappen over gemaakt. Maar ondertussen lieten ze tussen neus en lippen door merken dat ze ook wel bewondering hadden voor wat wij daar maakten. We hebben met een stel wildvreemden een waar kunstwerk gebouwd rondom een oude trekker. We kenden elkaar geen van allen, maar vormden een team en drie maanden later was het project afgerond. Er stond een resultaat in de optocht gemaakt door een groep mensen met allerlei verschillende achtergronden en met voor de rest van hun leven veel respect voor elkaar en elkaars achtergronden.

  De gay parade. Ik heb m’n licht eens even opgestoken. Met een bakje koffie bij de benzinepomp aan de Westdorplaan in Raalte. Met een peuk en een glas bier in het rookhok van café marktzicht in Heino en gesproken met mensen van allerlei pluimage, jong en oud en mijn conclusie is dat het vooral de beleving van de homo’s zelf is wat de problemen  veroorzaakt. Het gevoel dat ze hebben om buiten de comfortzone te moeten treden is wat het moeilijk maakt.

  ‘Uit de kast komen’, ik doe het regelmatig en het verreikt elke keer weer mijn leven, elk jaar weer. Het is best wel eens lastig, want hoe reageert mijn omgeving? Maar als ik dan terugkijk denk ik; Wat heb ik weer veel geleerd. Stöppelhaene, ik doe niet weer mee, ik zoek een andere uitdaging.

  Ik wil dit jaar mee doen aan de gay pride in Lemelerveld met een nieuw team. Ik daag bij deze mijn mede columnisten op deze site en de redactie uit om uit hun comfortzone te treden, achter hun pc thuis weg te komen en met mij een team te vormen en mee te doen in die parade. Niet de wereld veranderen met de pen maar met echte actie.

  Ik daag Stoppelhaene en team EOF uit om mee te doen in Lemelerveld, te laten zien dat het buiten je eigen comfortzone treden eigenlijk helemaal  niet zo moeilijk is.

  En ik nodig de mannen in Heino (noem geen namen, ze weten zelf wel wie ze zijn) uit om er te zijn in Lemelerveld. Op sociale media  en afgeschermd voor alleen vrienden durven jullie soms de gekste dingen te plaatsen. Maar zie ik dat jullie bijvoorbeeld geen enkel probleem met homo’s hebben. Dus mannen, kom dan dit jaar maar eens uit de kast!

  Allemaal trouwens, het werkt bevrijdend en het is zo moeilijk niet.

  gerlant@sallandcentraal.nl

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.