Home / ommen koerst met zon en water af op duurzame doelen

ommen koerst met zon en water af op duurzame doelen

Het college van B&W presenteerde onlangs de voortgangsrapportage. Daaruit bleek dat de afgelopen twee jaar al veel bereikt en Ommen goed op koers ligt: ongeveer 3% van het totale energiegebruik wordt op een duurzame manier opgewekt. Doelstelling is om 5% duurzame energieopwekking in 2020 te realiseren.

Wethouder Hans ter Keurst, wethouder milieu en duurzaamheid, is tevreden, maar gaat niet stilzitten. “We moeten alert blijven en samenwerken aan verdere reductie van de CO2-uitstoot. Daarvoor gaan we samen met inwoners, bedrijven en andere partijen aan de slag.”

Door energiebesparing moet de CO2-emissie in de gemeente Ommen gereduceerd zijn met 10% ten opzichte van 2012 en wordt er minimaal 5% duurzame energie opgewekt. De gemeente ziet hierbij vooral kansen voor zonne-energie en verduurzaming van het warmtenet rondom de Carrousel.

Inzetten op zon
Uit bijeenkomsten met de gemeenteraad en Plaatselijk Belangen is duidelijk geworden, dat Ommen volop op zonne-energie wil inzetten. Zon op daken bij inwoners en bedrijven heeft de voorkeur. Maar ook daken en gronden van vrijkomende agrarische bedrijven in het buitengebied bieden kansen. De gemeente kiest ervoor om initiatieven zo veel mogelijk op maat te ondersteunen. De Zonatlas van de gemeente Ommen is daarbij een online hulpmiddel, dat in één oogopslag laat zien of het dak geschikt is voor zonne-energie. Tevens zijn de investering en terugverdientijd af te lezen.

Overigens doet Ommen het vooral op het gebied van zonne-energie al erg goed. Ongeveer elf procent van alle woningen in de gemeente beschikt over zonnepanelen. Hiermee stijgt Ommen ver uit boven het landelijk gemiddelde dat tussen de twee en vier procent ligt.

Waterkracht
Naast zonne-energie wil de gemeente ook de kansen onderzoeken op het gebied van waterkracht. Verkennende projecten in het land hebben aangetoond, dat in Ommen uit waterkracht zo’n twee procent aan duurzame energie op te wekken is. De gemeente neemt het initiatief om samen met partijen een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.

Lees ook

Zoekplaatje van de week

OMMEN – De fotowerkgroep van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen vraagt uw hulp bij het beantwoorden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.