Home / dalfsenaren succesvol met kindertheater thuis bij molletje

dalfsenaren succesvol met kindertheater thuis bij molletje

Er staat op woensdagmiddag 28 december een verkleedkist klaar met mooie verkleedkleding voor de kinderen die op bezoek komen bij Molletje, de bewoner van het Molshuis. Dan worden samen bekende en nieuwe kerstliedjes gezongen en de kinderen mogen zich verkleden en meespelen in het kerstverhaal!

De Dalfsenaren zijn zelf nog verbaasd dat het allemaal zo snel en goed verlopen is, toen zij begin dit jaar met het idee ‘onder de grond’ aan de slag gingen. “Ons kindertheater ‘Thuis bij molletje’ in Zwolle is niet zichtbaar boven de grond want we zitten onder een winkel. Dus hopen we het zichtbaar te maken door erover te vertellen. De mensen moeten ons wel kunnen vinden”, lachen ze, “Want molletje beleeft allemaal avonturen met zijn vriendjes Egel, Muis en Co het nijn. En de kinderen vinden het geweldig om in sprookjesachtige sfeer de avonturen van deze wolgevilte poppen mee te beleven. Of om weg te kruipen in het huisje van Molletje, in één de gezellige hoekjes en nisjes. Ze klimmen, gaan op onderzoek uit, knuffelen met onze lieve hond Charlie of houden even een onderonsje achter de gordijntjes van de poppenkast.”

Er kan ook een kinderfeestje gevierd worden en vanaf januari is iedere laatste zondagmiddag van de maand het Molshuis geopend voor de open voorstellingen ‘Jij mag er helemaal zijn!’. Dit is tevens de titel van het originele prentenboek, geschreven en geïllustreerd door Mirjam, waar de reis mee begon. “Maar nu is ook het tweede boekje ‘Kerst met Wies en Bowe’ verkrijgbaar bij The Read Shop in Dalfsen. Een kerstprentenboek dat geschreven is door Alianna Dijkstra en Elly Zuiderveld en geïllustreerd door mij. Dit boek is de verhaallijn voor de kerstvoorstellingen die we gehad hebben en waarvan er dus nog eentje te gaan is in december! Want molletje heeft bijzonder bezoek: een kindje in een houten bak met wat stro en daar heeft hij heel veel vragen over. En aan de hand van het boek, spelen we het kerstverhaal na, zoals Wies en Bowe dat ook doen. De kleding uit de verkleedkist, bijvoorbeeld het jurkje voor Maria of de jas van Jozef, is gemaakt door Marja van Oorschot”, vertelt ze, “De kinderen leven zich helemaal in. Laatst wilde Maria haar pop niet meer los laten en blijven logeren!”, lacht Mirjam. En Richard zegt: “De sfeer en de creatieve uitstraling van het Molshuis maken dat het een fijne plek is om er te zijn. Ook ouderen vinden het prettig om naar de voorstellingen te kijken en luisteren. Door allerlei thema’s beeldend te maken ontstaat er bewustwording en herkenning. En dit doen we op een pure, eerlijke manier waardoor iedereen zich heel goed en veilig voelt in het Molshuis.”

Mirjam en Richard hebben zelf diepe dalen gekend dus als zij optreden, wordt het verhaal gebracht vanuit hun hart en dat merken de bezoekers. Richard heeft een pedagogische achtergrond en Mirjam is kunstenares. Samen willen zij op creatieve wijze kinderen en volwassenen prikkelen om op een nieuwe manier te kijken naar alledaagse thema’s. En zo een bijdrage  leveren om daar op een positieve manier mee om te kunnen gaan. “Ik had nooit verwacht dat ik dit zou gaan doen. Al had mijn broer wel gezegd dat ik vroeger ook het ‘podium’ wel wist te vinden.”, zegt Richard, “Nu kunnen wij anderen een podium bieden want we kunnen de hulp van jong en oud, ook mensen met een beperking, goed gebruiken. Als zij het leuk vinden om in dit theaterwereldje bij Molletje thuis iets te betekenen of op te treden met ons, dan kan dat. We nemen iedereen graag mee op onze reis!”

Het kerstspel begint om 14.00 uur en duurt ruim een uur, inclusief pauze met drinken en iets lekkers. Kinderen en volwassenen betalen € 5,= p.p.. En zoals Molletje zijn huisje is…belooft het knus en gezellig te worden! Want als Richard de handpop Molletje de lucht in houdt, zijn alle kinderen meteen geboeid. “Ik weet ‘t heus wel, hoor, die pop praat niet echt. Dat doe jij!”, zegt een meisje, maar even later wil ze pas naar huis nadat zij Molletje voor de zoveelste keer heeft geknuffeld!

Tekst: Mariska Kloppenburg/foto: Paul Scholten

Lees ook

Coalitie CDA, LPO en CU gaan voor structurele oplossing voor de ontsluiting Ommen

OMMEN – Al jarenlang wordt er gesproken over de verkeerssituatie in Ommen; de brug, de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.