Home / vrijwilligers in dalfsen verdelen al vier jaar lang voedselpakketten

vrijwilligers in dalfsen verdelen al vier jaar lang voedselpakketten

Dalfsen – “Met 50 vrijwilligers voorzien we iedere maand ruim 80 adressen in het dorp Dalfsen van een voedselpakket. Deze mensen leven van een inkomen tot 10% boven het minimum en komen net niet in aanmerking voor de Voedselbank. Zij kunnen een extraatje eens per maand goed gebruiken”, vertelt de organisatie van Deelpakket Dalfsen. In 2012 is de voorloper (Deelzondag) van deze organisatie ontstaan en werd in GKv Het Kruispunt voor zo’n 20 adressen een voedselpakket ingepakt. Inmiddels is het aantal op de adressenlijst van de gemeente gegroeid, helpen meer kerken mee en werd ook de organisatie complexer.

Vandaar dat alle vrijwilligers werden uitgenodigd voor een vrijwilligersavond, afgelopen dinsdag. Men kreeg een filmpje te zien en uitleg over de organisatie van Deelpakket Dalfsen, waarvan iedere aanwezige een onderdeeltje binnen het proces is. De kerngroep van de organisatie, -dat zijn de contactpersonen van de inzamelingsgroep, de sorteerders, de inpakkers e.d.-, vertelde de aanwezigen hoe alles werkt. Vanaf de inzamelingen van producten en giften bij de kerken, tot en met het moment dat een pakket aan de mensen wordt gegeven. Een pakket dat aangepast is op hun situatie. “We willen respecteren dat enkele adressen geen varkensvlees mogen gebruiken. En vinden belangrijk dat een gezin met kinderen bijv. meer eieren krijgt dan iemand die alleen woont”, legt een contactpersoon uit, “Tweederde van de mensen krijgt het pakket thuisbezorgd. De anderen willen het pakket ophalen en zij worden welkom geheten in een gezellig ingerichte ontmoetingsruimte, kunnen een kopje koffie drinken, elkaar ontmoeten en ervaringen delen. Maar ook tips en recepten worden gedeeld en ze kunnen eventueel producten ruilen. Sommige van hen helpen in het proces van de deelpakketten. Zij willen graag iets (terug)doen en kunnen ons tips geven wat wel of juist niet handig is om in een pakket mee te geven.”

Zo liet Ibrahim, die trouwens ook als tolk fungeert, weten wat hij deed om te helpen. Ook lieten twee dames zien hoe verschillend bijvoorbeeld een vrouw met een buitenlandse achtergrond, een vrouw  met een allergie en een oudere weduwnaar reageren op een pakket. In dit rollenspel werd duidelijk hoe de bezorgers een gesprekje aanknopen om te weten wat men nodig heeft: “Ze zijn ons allemaal heel dankbaar, maar het is natuurlijk jammer dat zij uit beleefdheid producten achter in de kast leggen, omdat ze deze niet (kunnen) gebruiken”, legt een bezorger uit, “En we bieden meer dan alleen een doos boodschappen… Mensen zijn blij dat we aandacht hebben voor hun situatie. Ze kunnen niet leven van dit maandelijks pakket, het is maar een extraatje. Toch betekent dit veel voor hen en wij hopen op deze manier vanuit onze overtuiging, ‘handen en voeten’ te geven aan ons geloof in de liefde van Jezus. Omzien naar elkaar en uitdelen waar wij genoeg van hebben… eerlijk zullen we alles delen!”

Lees ook

Vaccinatielocaties geopend voor registraties in gele boekje

REGIO – Meer dan 1.500 mensen hebben vorige week in regio IJsselland alsnog een registratie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.