sinterklaas in ommen zo ging dat vroeger

  De stoomboot met Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten is op 12 november 2016 weer aangekomen in Ommen. Het was al bijna schemerig toen de pakjesboot van Sinterklaas aanlegde. Op de Vechtkade bij het oude gemeentehuis werd het Spaanse gezelschap verwelkomd door burgemeester Mark Boumans en vele honderden kinderen en volwassenen. De belangstelling was ongekend groot. Na een kort welkom ging de Sint in een koets om een klein rondritje door de binnenstad te maken. Ook de burgemeester reed het rondje mee. Op het Vechtpodium werd het feestje voortgezet.

  De laatste jaren doet Sinterklaas Ommen aan met de boot over de Vecht. Maar dat was ook wel eens over het Ommerkanaal. Als de boot niet voer werd het trein, (open)auto of brandweerauto. De ritjes door het centrum waren ook gevarieerd: op schimmel, in koets of arrenslee. Zelfs kwam er al eens een kameel aan te pas.

  Sinterklaas is voor Ommen geen vreemde. Sinds 1900 mag Ommen zich verheugen op de komst van de Goedheiligman. Daarna kon de jeugd van Ommen blijven rekenen op zijn komst.De Ommer courant bericht in 1923 het volgende over de komst van Sint: ‘Vooraf gegaan door de muziekvereniging Crescendo trok een groote schare kinderen naar het station, om den goeden Sint, die met de trein van half twee uit de richting Junne zou aankomen, feestelijk in te halen. De verwelkoming was dan ook allerhartelijkst, de kleinen popelden van plezier”. Verder wordt melding gemaakt dat Sint met zijn Piet ‘stadswaarts’ gaan vooraf gegaan door Crescendo en verschillende straten aandoen. Ze blijven alleen niet op het Marktplein maar gaan naar hotel de Zon voor een ‘mooie bioscoopvoorstelling’.

  Zuute plassies

  Sinterklaas en zuute plassies horen bij elkaar. Voor veel Ommenaren zijn zuute plassies een traditie. “Zuute” staat voor zoet en “Plassie” voor broodje, met als voornaamste smaakmakende bestanddelen stroop en anijs. Zuute plassies gaan letterlijk en figuurlijk als zoete broodjes over de toonbank. Omdat ze zo goed in de smaak vallen kan Ommen vandaag de dag nog steeds genieten van dit luxe broodje. Voor wie ze (nog) niet kent: een zacht stroopbroodje in honingraatvorm gebakken met een doorsnee van 6 cm en 4 cm hoog. Aan de bovenkant goudbruin, binnenin grijsachtig oker en ze zijn het lekkerst met een beetje boter.

  Zuute plassies zijn er al sinds 1878 en werden voor het eerst gebakken door bakkerij Makkinga. Het populaire broodje vindt oorsprong in het feest van Sint Nicolaas toen het van een rooms-katholiek heiligenfeest is geworden tot een niet-kerkelijk feest. Toen kregen veel elementen van de huidige Sinterklaasviering vorm en brak de tijd aan van zoet en lekkers. In het midden van de negentiende eeuw kenden verhoudingsgewijs Ommen een groot aantal bakkers. Om hoofd te kunnen bieden tegen de moordende concurrentie moesten de bakkers met nieuwe producten komen. De verkoop van de luxe broodjes was een mooie aanvulling op de omzet. Zo is eigenlijk het zoete plasje als een feestbroodje voor de dagen rond Sinterklaas ontstaan. Als midwinterbaksel lag de toevoeging van anijszaad dan ook voor de hand. Ondanks dat het recept voor de andere bakkers geheim was, kwamen zij min of meer tegelijk met hetzelfde broodje op de markt. Opmerkelijk daarbij was dat alle bakkers dezelfde benaming voor deze lekkernij kozen: zuute plassie, ofschoon sommige bakkers er wel hun eigen schrijfwijze op nahielden variërend van zuute plässie tot zûte plassie. 

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.