opinie een mooie bloemenzee langs bermen en rondom akkers

Door Harrie Kiekebosch

De monocultuur verstoort flora en fauna. ‘Nou en?’ kun je dan roepen. Wel, bloemen hebben nectar, nectar is voedsel voor bijen, bijen bevruchten onze fruitbomen. Daarom bijvoorbeeld. En ook omdat hoog gras in de berm schuilplaats is voor kleine zoogdieren en vogels. Vraag maar eens aan de eerste bewoners van de Zwolse wijk Stadshagen wat het belang van vogels is. Die hadden ze daar minimaal vanwege de wind die altijd maar uit de polder waaide. Dat leverde een spinnenplaag op. Zonder roofvogels loop je kans op een muizenplaag. Enzovoort. Overal waar je de kringloop verbreekt, loopt het links of rechtrsom uit de hand.

In oktober plaatsten we drie artikelen die deze monocultuur tegen gaan. In deze opinie heb ik ze even weer bij elkaar gezet. Ter lering ende vermaeck.

Randbeheer van het IJssellandschap

Wildbloeisel bij ’t Natuurlijk Huus

Een veldje in Bathmen, door de buurt onderhouden
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.