Home / lampie laatste wedstrijd

lampie laatste wedstrijd

Niet zo moeilijk. Correct, Lampie hoort niet in deze illustere reeks thuis. Ja hè, hè, aan de verkeerde kant van het toegangsbord Ommen weet geen mens wie Lampie is. Vragende blikken, nooit van gehoord. Toch neemt Lampie de vrijheid zichzelf boven het eerder genoemde vijftal te verheffen. Hij heeft een euforische ervaring achter de rug, welke in de regel is weggelegd voor jongeren van om en nabij de achttien jaar.

Nee, nee, denk nu niet direct aan dat gefriemel, dat door opspelende hormonen op die leeftijd allemaal zo belangrijk lijkt, het ligt eventjes anders. Eindelijk…, of eindelijk…, klinkt wat negatief, dus houden we het er maar op dat Lampie met enige vertraging is toegetreden tot het gilde der chauffeurs. Voor eerder genoemde iconen is deze ervaring niet of nog niet weggelegd, maar in de aanloop naar zijn zesde levenskruisje is hij het besturen van een automobiel machtig geworden. De proeve van bekwaamheid is met goed gevolg afgelegd.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij als aspirant-chauffeur stevig gepositioneerd moest worden. Het was op zijn verjaardag in het jaar 2015 dat hem een enveloppe werd overhandigd. De teleurstelling droop van zijn gezicht. De gewenste hengelfoedraal plus inhoud was nergens te bekennen. Op de enveloppe een sticker met Verkeersschool Logtenberg. Het zal toch niet… Zijn vrees werd bewaarheid. Het duivelse pact van vrouw en dochter leverde hem een bon op voor zes lessen met zijn oude voetbalmaat Marcel, de roerganger van de betreffende rijschool.

Het was in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw dat Marcel en Lampie, plus nog een stuk of wat wezenloze schoppers in het blauw van OVC ’21 ten strijde trokken in negorijen als Wijhe, Heerde en Zuidwolde. Met een aanvoerdersband om de arm, ten teken dat hij mocht babbelen en de rest moest zwijgen, was de rijinstructeur baas in het veld en degene die de anderen verbaal bij de les moest houden. Tamelijk lichtzinnig van aard en met een aangeboren afkeer van verdedigende arbeid, was dat in ‘de kwestie Lampie’ geen overbodige luxe.

Drie decennia later moest Marcel hem wederom coachen en wakker houden. Ditmaal als automobilist in opleiding. Na de eerste les was Lampie tot de conclusie gekomen dat een automobiel besturen meer iets was voor chauffeurs. Een gave die hij niet onder de knie ging krijgen. Voor eens en voor altijd treinreiziger. Hij ging te biecht bij vrouwlief, die geen begrip toonde, maar een beroep deed op zijn latent aanwezige doorzettingsvermogen.

De morele chantage wierp zijn vruchten af. Weliswaar met het zweet in de bilnaad beet hij zich vast in de missie. Meester en leerling troffen elkaar tweewekelijks. Tot het moment daar was en de rijgoeroe gebood, “Wij moeten van elkaar af!”

De harde leerschool wierp vruchten af. In een keer geslaagd! Eindelijk kon Lampie zijn docent op de schouder beuken, net als vroeger na een voetbalvictorie. Een overwinning in de ‘laatste wedstrijd’ van het seizoen, met als resultaat de titel!  

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.