jos gaat los gras is voor grazers

  Door het trainen en voetballen op kunstgras is het spelpeil van de voetballende jeugd met sprongen omhoog gegaan. De groene kunstgrassprietjes zijn niet meer weg te denken uit de gemeentelijke sportparken. Door de nogal wisselvallige weersomstandigheden hier ten lande, kon er vroeger in het kunstgras loze wintertijdperk maar mondjesmaat gespeeld en getraind worden.

  In de Kuip in Rotterdam en aan de Vetkampstraat in Deventer liggen  prachtige natuurlijke grasmatjes. Maar het is van de zotte dat daar maar eens in de 14 dagen op wordt gespeeld. De jeugd van Feyenoord traint op het trainingscomplex Varkenoord op kunstgras en dat werpt zijn vruchten af, want Feyenoord wordt dit jaar met heel veel eigen (kunstgras)spelers kampioen van Nederland.

  Bij Go Ahead Eagles zorgt mijn vriend (en grasdeskundoloog bij uitstek) Ron Roerink bij iedere thuiswedstrijd voor een perfecte grasmat. Maar dat hun jeugdspelers trainen en spelen bij diverse amateurverenigingen rondom Deventer is bepaald niet ideaal te noemen.

  De PEC Zwolle Voetbalacademie heeft het goed voor elkaar. Alle circa 200 jeugdspelers trainen en spelen op kunstgras. Indien mogelijk in het stadion, maar ook bij de buren van amateurvereniging Be Quick ’28. Uw scribent was de laatste twee seizoenen teambegeleider van PEC Zwolle D1 en bij uitwedstrijden is de eerste vraag: spelen we op kunstgras? Natuurlijk spelen zij ook liever op een mooie groene natuurmat, maar die komen we nog maar zelden tegen.

  Nog even over de eventuele gevaren van kunstgras. Bezorgde ouders halen na die zorgelijke berichten het liefst subiet hun sportende koters van het veld. Zij zijn bang voor de rubberen korreltjes die in sommige kunstgrasvelden zouden zitten. Vooral keepers zouden toch wel eens zo’n korreltje binnen kunnen krijgen? En de spelende kinderen die langs de kant van het veld met die gif bommetjes spelen, dat is toch vragen om narigheid? Ik denk dat het nog wel meevalt en dat die korreltjes er even later aan de achterkant net zo uitkomen als ze er aan de voorkant in zijn gegaan. 

  Het wordt hoog tijd dat u kennis neemt van de gevaren van gewóón gras. Want na een magistrale duik kan voornoemde keeper daar ook wat van binnenkrijgen. En de spelende kinderen die langs de kant van het veld proberen of dat gras nu net  lekker smaakt als de grazende koeien ons doen geloven, dat is toch echt vragen om stoelgang gerelateerde ongemakken. Gras verteert niet, je poept het onverteerd weer uit en krijgt er maag- en darmklachten van, verstopping of diarree.

  Wist u trouwens dat er veel suiker in gras zit? En om het allemaal nog wat erger te maken, er zit ook ‘cis-3-hexenol’ in. Dat is bladalcohol. George Best, Paul Gascoigne, Jimmy Greaves en Andy van der Meyde zijn zo ook begonnen en van het een komt het ander.

  Jos Jansen  
  jjansen49@home.nl 

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.