Home / aanleg buurtboomgaard in dalfsen afgerond

aanleg buurtboomgaard in dalfsen afgerond

Vers fruit
Er zijn in totaal 12 hoogstam fruitbomen geplaatst. De nu al forse bomen zijn duurzaam gekweekt door boomkwekerij Veldhuis uit Hoonhorst. Er zijn een aantal stevige oude rassen geselecteerd. Naast appel- en perenbomen zijn ook een paar kersenbomen geplant. De verwachting is dat de bomen over twee jaar de eerste fruitoogst zullen leveren. Ook zijn een groot aantal bessenstruiken gepland zoals blauwe, zwarte, rode en kruisbessen. Ook bij deze struiken kan over twee jaar gesmikkeld worden door de buurtbewoners. De fruittuin is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de kansenpot van de gemeente Dalfsen en een bijdrage van de Groene Loper. 

Regenwater
Wie goed kijkt ziet ook een aantal betonnen gootjes en ondiepe greppels. Het regen dat op het dak valt stroomt via de regenpijpen en gootjes naar de greppels. Hierdoor wordt het riool minder belast. Ook wordt schoon regenwater ter plekke gebruikt om verdroging tegen te gaan. De gemeente Dalfsen heeft voor particulieren subsidie beschikbaar voor de aanleg van regenwaterbergingen. Vaak wordt gezegd dat de subsidie niet voldoende is voor de aanleg van regenwaterbergingen. Deze eenvoudige methode toont aan dat het wel kan. Hopelijk zullen meer gebouwen en woningen in het dorp op een soortgelijke manier worden afgekoppeld.

Opening
De officiële opening vindt plaats in het voorjaar. Het gras is dan groen en de fruitbomen staan in  bloei. Met de hulp van Plaatselijk Belang Dalfsen zal het een leuke bijeenkomst worden.

Lees ook

Online masterclass ‘Van de druppel naar de Vecht’

Meedoen vanaf de bank REGIO – Waterschap Drents Overijsselse Delta en waterschap Vechtstromen nodigen bewoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.