Home / archiefcentraal / showband jubal dedemsvaart wordt marching and showband jubal vechtdal

showband jubal dedemsvaart wordt marching and showband jubal vechtdal

Veel verenigingen in de regio kampen met teruglopende ledenaantallen en helaas vormde de showband van Jubal daarop geen uitzondering. Om die reden hebben bestuur en leden van de showband nagedacht over een plan om het tij te keren. Dat nieuwe plan wordt vandaag gelanceerd en is gebaseerd op drie pijlers, te weten: focus, regionalisering en een vernieuwend en verrassend concept. Onderstaande het ingestuurde verslag.

Focus
Er zijn vele manieren waarop een showband zich kan presenteren. Street parades, Taptoe shows en concerten. Showband Jubal Dedemsvaart heeft dat de afgelopen jaren op alle vlakken gedaan. Maar zoals met zoveel dingen in het leven kun je vaak maar één ding tegelijk echt goed doen. En om die reden kiest Marching- & Showband Jubal Vechtdal ervoor zich nu vooral eerst op de Street parades te richten.

Regionalisering
De leden van Showband Jubal Dedemsvaart komen al sinds jaar en dag vanuit een brede straal rond het dorp naar Dedemsvaart om samen muziek te maken. Eerst en vooral omdat muzikanten zich thuis voelen bij Jubal, maar ook omdat het aantal collega-orkesten in de regio beperkt is en verder terugloopt. Om te benadrukken dat Jubal zich richt op een groter verzorgingsgebied wil de Marching- en Showband ook een muzikaal ambassadeur worden van de regio Vechtdal. Dat wordt nu expliciet tot uiting gebracht in de naam. De repetitielocatie blijft echter wel gewoon in Dedemsvaart.

Vernieuwend en verrassend concept
De Marching- en Showband Jubal Vechtdal brengt focus aan in wat ze doen, maar wil tegelijkertijd vernieuwend zijn. Met de komst van Patrick Curfs gaan we een totaal nieuw repertoire in studeren, verrassend, vernieuwend en ondeugend zijn daarbij de kern woorden.

Verrassend: nieuw muziekrepertoire uit de hitparade die vooral ook een jeugdig publiek (nieuwe leden) moet gaan aanspreken! Denk daarbij aan special geschreven arrangementen voor de Showband o.a. This one’s for you van David Guetta of Bailar van Elvis Crespo!! Stuk voor stuk verrassend en bovenal herkenbaar!

Vernieuwend: we gaan zoeken naar vernieuwende instrumenten, om er voor te zorgen dat de geluidseffecten die we met het huidige instrumentarium niet kunnen nabootsen toch heel realistisch zullen klinken! Het is dus niet ondenkbaar dat er een muzikant mee loopt die een geluidsbox met zich mee draagt en/of kleine effect instrumenten bespeeld! Vernieuwend, wordt in de praktijk niet of nauwelijks gedaan! Vooral niet tijdens een streetparade!

Ondeugend: tijdens een streetparade, kan het zo maar zijn dat we zeer onverwacht een toeschouwer in het zonnetje zetten, betrekken bij een muziekstuk. Een spontane cirkel maken en iemand centraal zetten. Of in een winkelstraat spontaan een grote winkel muzikaal te bezoeken, om daarna weer in normale mars formatie de streetparade te vervolgen.

Heel belangrijk is dat we op het eerste gezicht wel de uitstraling behouden van een traditionele showband, maar wanneer we performen vernieuwend en ondeugend verassen!

We zijn daarom trots dat we niemand minder dan Patrick Curfs als nieuwe artistiek leider aan ons hebben kunnen binden. Patrick heeft zijn sporen verdiend in de show-wereld, onder andere als saxofonist en plaatsvervangend dirigent van de Luchtmachtkapel, waar mee hij vorige week nog te zien was tijdens taptoe Ahoy. Daarnaast is hij dirigent van het Thomasorkest in Zwolle, waarmee hij vernieuwend repertoire en presentatievormen op de planken brengt.

Het eerste grote project waar de marching- en showband Jubal Vechtdal naar toe werkt is het Wereldmuziek concours (WMC) in juli 2017. Dat is het officieuze wereldkampioenschap voor orkesten dat eens in de vier jaar wordt gehouden. We gaan er vol enthousiasme en energie mee aan de slag om daar in een nieuw jasje als vanouds hoge ogen te gooien!

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.