ridder willem habers al een halve eeuw spoorhaas

Op de tiende van oktober van het jaar 1966 maakte Habers zijn opwachting bij het nationale spoorbedrijf en een halve eeuw later gaat hij eindelijk zijn bureau leegruimen. Binnen de NS organisatie is het nog nooit voorgekomen dat iemand vijftig jaar in dienst is gebleven, sterker nog, in de regel staan oudere ‘spoorhazen’ te popelen om het bedrijf te verlaten. De jubilaris heeft tot de eerste dag van het nieuwe jaar de tijd om zijn opvolger in te werken en zijn kantoor leeg te ruimen. De overlevering wil dat zijn werkdomein een grote archiefkast is, met stapels mappen, documenten en dossiers. Het zal nog een heel karwei worden om aan die deadline te voldoen.

Habers is in Ommen vooral bekend als ‘het gezicht’ van de brandweer. Zo’n anderhalf jaar geleden is de voormalige commandant vanwege zijn inzet zelfs geridderd. Ook bij de huldiging aanwezig waren Erik Pluim en Jack Westenbroek, als vertegenwoordigers van de lokale brandweerbrigade. Zelfs de politiek liet zijn gezicht zien, in de persoon van Gerrit de Jonge. Het raadslid van de VOV heeft de gewoonte op vrijdagochtend een bakje te doen in de kazerne en even bij te kletsen over alles wat in en rond de Vechtstad leeft en speelt. De drie uit Ommen hadden als geschenk een aantal kratjes Hertog Jan bier bij zich, het favoriete merk van Habers.