parkeren in raalte gratis parkeren bestaat niet

Door Dick Mars

Naast mijn eigen opiniestuk, raad ik ook deze link ‘gratis parkeren bestaat niet’ aan, een zeer lezenswaardig artikel van het Kenniscentrum Verkeer en Vervoer.

 

De discussie over het afschaffen, of niet, van het betaald parkeren in Raalte staat niet op zichzelf. In veel andere, meest vergelijkbare gemeenten speelt dezelfde discussie. Dat zijn in mijn ogen ook de gemeenten waarmee Raalte- de Raalter winkeliers en horeca- ook moet concurreren. 

Deventer, Zwolle of Apeldoorn zijn niet de gemeenten van waaruit Raalte zijn potentiele klanten moet winnen of terugwinnen. In die gemeenten bestaat ook nauwelijks de roep om afschaffing van het betaald parkeren. Die hebben hun eigen, andere problemen wel.

Raalte moet dus concurreren met enerzijds wat buurtdorpen (Heino, Heeten en Olst-Wijhe) en anderzijds met Nijverdal en Rijssen/Holten. In al die dorpen is geen betaald parkeren, of wordt het ook afgeschaft. Een ratrace naar de bodem? Of komt het er uiteindelijk toch op neer dat de aantrekkelijkheid van een winkelhart in totaliteit bepalend is voor de keuze van de consument? En dan heb ik het niet over het sootrt aantrekkelijkheid dat die enkele consument zoekt die naar de supermarkt in Heino gaat omdat daar gratis parkeergelegenheid voor de deur is (meestal overigens volledig bezet, dus waar praten we over?)  Het parkeerbeleid is maar een klein onderdeel van die aantrekkelijkheid.  

In Raalte lijkt de kogel door de kerk, de winkeliers – en wij als burgers – gaan samen de ongeveer twee miljoen ophoesten die de wijziging van het parkeerbeleid gaat kosten. De winkeliers en de VVD krijgen hun zin; de rest van de politieke meute hobbelt er noodgedwongen maar achteraan, zo interpreteer ik het.

En dan komt, net nadat wethouder en ROV de blijde boodschap de Sallandse wereld in geslingerd hebben er weer een wetenschappelijk onderbouwd rapport uit van een professor die stelt dat gratis parkeren slechts voor vijf procent van het winkelend publiek een factor is die bepaalt waar ze gaan winkelen.

Er zijn, zoals zo vaak, veel meer enquetes en onderzoeken over dit onderwerp, en vaak spreken ze elkaar tegen. Dus wat heb je eraan. Vijf procent is natuurlijk best veel, maar wanneer je die terug moet halen uit gemeenten die zelf ook het betaald parkeren afschaffen of niet eens kennen, dan helpt dat gratis parkeren alleen je ook niet erg.

Leuk en gezellig
Ik denk dat het parkeren een deel van de oplossing kan zijn, maar er moet zeker meer gebeuren. Winkelen, daar gaat het om, is emotie, beleving. Het moet leuk en gezellig zijn in het winkelcentrum, en moet op sommige momenten meer te beleven zijn, het centrum moet ook compacter worden, en – ik herhaal maar weer- van mij mogen de supermarkten best een wat minder prominente plek innemen in het centrum. Degenen die in het centrum komen om boodschappen te doen, komen er niet aansluitend of vooraf winkelen. 

De kogel is door de kerk, en nu moet van een aantal politici dat ook nog binnen de kortste keren geregeld zijn. Dat kan volgens mij nog niet, omdat eerst de raad er nog een formele plas over moet doen. En dan moeten er heel veel vragen beantwoord worden en (verkeers)besluiten worden genomen, die allemaal ter inzage gelegd moeten worden.

Want ja, er mag geen verwarring ontstaan bij die oh zo belangrijke consument/automobilist. En dat wil het ROV ook, beter goed en duidelijk geregeld dan snel en ondoordacht.

– Waar moeten de nieuwe blauwe zone’s komen?
– Wat moet er gebeuren met de veroorzaker van dit alles, de parkeerkelder? Ook gratis? En zo ja, krijgen de bewoners van Het Schip dan een gereserveerde plaats, en geld terug (ze hebben er immers veel voor betaald…)
– Hebben de winkeliers, behalve draagvlak, ook hun aandeel in geld bij elkaar gesprokkeld?
– Hoe gaan we het gemeentelijk aandeel financieren/ dekken ?
– Hoe en voor hoeveel geld gaan we de handhaving regelen ?

Conclusie: ik blijf mijn twijfels houden of het afschaffen van betaald parkeren voldoende is om Raalte als aantrekkelijk winkelhart te ‘redden’, maar vooral: snelle invoering zou wel eens een sinterklaascadeau kunnen zijn dat niet op prijs gesteld wordt.

Reacties?  Prima. Ik ben benieuwd.
Dick Mars

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.