ovc 21 lijdt verrassende nederlaag

Welnu, een stuk voetbalgeschiedenis. Nog vijf jaar en OVC ’21 ontvangt als honderdjarige het predicaat ‘Koninklijk’. Die fase is Old Forward al voorbij. De voetbalclub werd gesticht op 25 mei 1898. Nee, u leest dat goed! Clubhistoricus Rinus Habers had ontdekt dat zijn voetballiefde de concurrent uit Wilhelminaoord al eens eerder had ontmoet. Op 6 maart 1933 trakteerde de geschiedkundig oudste voetbalclub van Ommen, met in de gelederen onder meer de gebroeders Hein en Herman Lokin, Gait en Jan Makkinga en Dinus van Elburg, de bezoekers uit het koloniedorp op een 6-0 nederlaag.

De switch van Oost naar Noord wordt verenigingsbreed als goede zet ervaren, onder het motto: ‘nooit meer naar Deventer’. Na vijf wedstrijden had de equipe van Nico Kats nog geen punt verspeeld en och, het lag in de lijn der verwachting dat ‘die Föhlen von Kats’ ook het puntloze Old Forward aan de zegekar gingen binden.

Nog geen drie minuten stonden er op de klok en de thuisclub had al twee doelpunten kunnen, of nee, moeten maken. Het was een donkere voorbode, die werd voorspeld door clubman Bennie Habers. Zoon Brian was deze wedstrijd aangesteld als vlaggenist en de eerste signalen die hij als lijnrechter mocht geven was triest wijzen naar het midden.

Jacob Room is een speler die de grauwe middelmaat ver ontstijgt. Was het een kans? Nee! Toch zag Room kans om met een bekeken schot Daan Zwinselman te verschalken. Nou ja, kan gebeuren. Het werd zorgelijk nadat Room blijk gaf over meerdere kwaliteiten te beschikken. Een ingooi werd door hem voor het doel geslingerd. De defensie van de thuisploeg deed denken aan het kinderversje ‘Ik zag twee beren broodjes smeren’ en dan met name de strofe ‘Ik stond erbij en ik keek er naar.’ Remco Everts was namens de gasten wel bij de les. 0-2, amper een kwartier op de klok. Tjonge jonge…

Het herstelwerk werd terstond ingezet. Old Forward kroop in de egelstelling. Vrouwen en kinderen eerst, de middenlijn werd amper overschreden. Tja, nog geen punt gehaald dit seizoen en dan op 0-2 tegen de koploper. Wat gebeurt hier?

Bij Old Forward bewaakte een man met een illustere achternaam de kooi, Mark Bethlehem. Meer dan 2000 jaar geleden schijnt in die stad iets moois te zijn gebeurd, waar heden ten dage nog steeds met eerbied over wordt gesproken. Ook over de doelbewaker van de club uit Wilhelminaoord werd na afloop met respect nagebabbeld. Ja, hij had een aantal keren flink mazzel, met ballen op de lat van Damon Nouri en Tyron Schokker, maar hij keepte de wedstrijd van zijn leven. Het was continu ‘oei, aiii, jammer, shit en (censuur) gvd’, langs de lijn. Tja, voetbal is emotie.

De hoop keerde terug nadat Schokker zorgde voor de aansluiting, maar verder dan deze 1-2 lieten de bezoekers het niet komen. “Als je honderd keer zo’n wedstrijd speelt, wint je ‘m 99 keer”, sprak Nico Kats na afloop. Het valt de trainer te prijzen dat hij zijn ploeg opzocht na de wedstrijd. “Natuurlijk, je verliest met z’n allen en wint met z’n allen.” Zijn spelers lieten het hoofdschuddend bij uitingen van onbegrip, “ongelooflijk”, of “domme pech”, of, realistischer, “we hebben het er in het eerste kwartier bij laten zitten.”

Het doekje voor het bloeden kwam na afloop. Medekoploper Havelte had zich laten verrassen door het eveneens puntloze Hoogersmilde en derde concurrent Steenwijkerwold kwam met de schrik vrij tegen Zandhuizen (1-1), maar kreeg desondanks de leiderstaf in handen.

Top vijf 4E:
Steenwijkerwold 5-13
Havelte 5-12 (+11)
OVC ’21 5-11 (+9)
USV 5-10
Wacker 5-9

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.