onvrede onder bewoners van buurtschap varsen

  Vijf gezinnen zijn weggetrokken. Leegstaande boerderijen, destijds opgekocht door de provincie met de bedoeling ze te slopen, worden anti-kraak bewoond en verpauperen. Een doorn in het oog van omwonenden. De opgekochte camping, evenals boerderij De Dunnewind, ligt er haveloos bij. Provincie Overijssel wil De Dunnewind nu verkopen als privé landgoed, wat niet de voorkeur van Plaatselijk Belang Varsen heeft. Het Archeologisch Rijksmonument aan de Larinkmars, vlakbij de monding van de Regge in de Vecht, waar -evenals vorig jaar in Oosterdalfsen- opgravingen gedaan zijn uit de Trechterbekercultuur, komt niet tot zijn recht. Het monument zou onderdeel worden van een doorgaande fietsroute, die nog steeds niet aangelegd is. Het monument is nu niet zo toegankelijk.
                                                                                                                                 
  Varsen is zo’n prachtig gebied, waar je zo veel moois mee zou kunnen doen en wat zoveel natuurlijke, sociale en economische meerwaarde zou kunnen hebben – ook speerpunt van de provincie destijds. Dat zou Ommen nog duidelijker op de toeristische kaart kunnen zetten.

  Wim Welleweerd en Willem Schepers, bestuursleden van Plaatselijk Belang Varsen, zien alles met lede ogen aan. “Provincie Overijssel heeft destijds in goed overleg met PB Varsen een streefbeeld opgesteld. De provincie heeft wel de boerderijen en de gronden opgekocht, maar verder gebeurt er nog weinig. Op dit moment zijn er goede gesprekken gaande over de ontwikkelingen in het gebied. We vinden dat de provincie zich te terughoudend opstelt. Alle gebiedspartners zien bijvoorbeeld de meerwaarde van het nieuwe fietspad. De gemeente heeft er geld voor gereserveerd; de rest zou van de provincie moeten komen.”

  Geschiedenis reconstructie gebied Varsen
  In 2000 komt Provincie Overijssel met plannen om het Vechtdal te reconstrueren. Vanaf de grens met Duitsland tot aan Zwolle. Buurtschap Varsen zou als één van de laatste gebieden aan de beurt komen. Provincie Overijssel wil boerderijen en gronden in Varsen opkopen; dit alles in goed overleg met de bewoners en op vrijwillige basis. De provincie belooft om in ruil daarvoor een brink aan te leggen in Varsen, ook zal er nieuwe natuur ontwikkeld worden; de economische en sociale functies in het gebied zullen versterkt worden. Er zal een verbindend fietspad tussen het Archeologisch Rijksmonument uit de Trechterbekercultuur en De Ziel aangelegd worden. Als laatste zal de Ommermars opnieuw ingericht worden.                                                                                                                  

  In de periode van 2005 tot 2010 koopt de provincie boerderijen, gronden en campings op. Er vertrekken vijf gezinnen uit Varsen. Als een van de eerste zaken wordt het Archeologisch monument aangelegd. De fietsroute die gerealiseerd zou worden, wordt afgewezen door de Vereniging Natuur en Milieu, omdat het fietspad door een bos zou lopen met extra natuurwaarde. Plaatselijk Belang Varsen komt met een alternatief fietspad; langs de oever van de Vecht, ter hoogte van de Larinkmars.                                                                     

  Vanaf 2010 blijven de werkzaamheden in Varsen echter liggen. Het is er desolaat en stil.

  Tekst en foto: Gea Slotman

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.