natuurbericht een smikkelpartij voor de das

Sjaak Bruggeman hééft verstand van de natuur. Hij ziet meer dan een ander: “Vandaag loop ik langs een voormalig kronkelend beekje. Om het natuurgebied weer voldoende vochtig te krijgen is het zo goed als gedempt. De giftige adders die hier voorkomen verdwijnen evenals de in augustus geboren jongen vanaf begin oktober allemaal onder de grond tot het voorjaar.

 

Verderop zijn bomen gekapt en houden grazers het gebied open. De honderden stobbetjes op het  loodgrijze stuifzand doen me denken aan een maanlandschap met daarachter een krater. De krater is in dit geval een poel in een ingesloten laagte (pingo), ontstaan in de ijstijd.

Mijn wandeling zit er bijna op. Maar dan zie ik langs de afrastering naast de zandweg wroetsporen van een das. De burcht van het spannetje zit aan de zuidkant van het eikenbos. Onder een struik zie ik een graafspoor naar een zeer groot wespennest van wel 40 cm in doorsnee. Een lekkernij voor dit nogal luie beest. Het nest is aardig gehavend. De wespen zijn aan een spoedreparatie begonnen. Maar helaas, vanavond begint de das aan zijn volgende smikkelpartij…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.