hoe krijg je glasvezel het snelst de grond in

Salland Noord krijgt glasvezel in het buitengebied. Op dit moment loopt de werving voor Salland Zuid. Al met al moet er straks voor een kleine duizend kilometer glasvezel de grond in. Een flinke klus voor sleuvengravers. Via de traditionele werkwijze doe je zo’n 200 meter op een dag. Met het nieuwe machientje van Vermeer doe je over die zelfde lengte nog niet eens twee uur. Graven, mantelbuis aanleggen en weer dichtgooien, bleek uit de proef.

Dat maakt nogal wat uit. In manuren. Maar ook in overlast voor het verkeer. Hoe sneller de werkzaamheden klaar zijn, hoe minder hinder je er van ondervindt.

Grondradar
Tijdens de pilot –’t Natuurlijk Huus had zijn grond beschikbaar gesteld voor de test – werd een mantelbuis over een lengte van 250 meter de grond van ’t Natuurlijk Huus ingelegd. Eerst hadden de mannen van VolkerWessels Telecom  het terrein gescand op buizen en kabels in de grond. Een nieuwe grondradar is daarbij een perfecte hulp. Het landelijke meldsysteem ‘klik’ geeft wel aan waar je kabels kunt verwachten, maar honderd procent waterdicht is dat systeem niet. De radar benadert die honderd procent wel. Het werkt als een soort van sonar. Je zendt pulsen de grond in en als die iets tegen komen, geven ze sneller een signaal terug dan wanneer er niks in de grond zit. Op een I-padje – waar alle kabels via ‘klik’ ook zijn ingevoerd – vertaalt een kabel in de grond zich als een golfje. Je kunt meteen ook aflezen op welke diepte die zit. Dat laatste is voor de aanleg van glasvezel van belang, omdat die kabel niet dieper hoeft dan veertig centimeter. De meeste obstakels in de berm liggen dieper, zodat je er dus veilig overheen kunt.

Graafwerk
De gleuvengraver kan tot op de centimeter nauwkeurig zijn diepte bepalen. Je zet de vijzel gewoon op de juiste graafstand en de machine gaat aan het werk. Als het voorwerk met de grondradar goed gedaan is, kan de graver in een continu-proces aan de slag. Vermeer heeft een aantal opties. Een graver die nadien de gleuf ook weer dicht gooit, er is zelfs een machine ontwikkelt die aan de voorkant graaft, in het midden de kabel ligt en aan het eind de gleuf weer dichtgooit. Afhankelijk van het terrein wordt gekozen voor het juiste materieel. Tijdwinst wordt ook gehaald uit het feit dat de gegraven sleuf heel smal is, amper een decimeter. Dat graaft sneller, dan geeft minder overlast, dat gooit sneller dicht. De machine zelf is ook niet veel breder dan een meter. Dus je hebt al snel ruimte genoeg.

Proef geslaagd
Na de pilot leken de rekenmeesters van VolkerWessels Telecom tevreden over het efficiënte werk van de Vermeer-graver. Ook vertegenwoordigers van de gemeente Raalte en Deventer lieten zich lovend uit. Waar het machinetje ingezet gaat worden, dat is nu de volgende stap van overleg. Op particulier terrein kun je er in elk geval goed mee uit de voeten. Voor openbaar terrein moeten er nog diverse hobbels genomen worden.

Voor Salland Noord is het nu nog een kwestie van afwachten wanneer overal de leidingen getrokken worden. Of er al adressen vóór de kerst via glas kunnen internetten, ligt ook een beetje aan de winter. Maar de eersten hoeven niet te wachten tot de laatste ook klaar is. Glasvezel voorziet namelijk in een individuele vezel per adres. Als er een huis is aangesloten, kan het signaal ook geregeld worden. Tussen aansluiting en signaal zit een doorlooptijd van ongeveer een maand.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.