geen rubbergranulaat op kunstgrasvelden in gemeente dalfsen

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla heeft de gemeente Dalfsen contact opgenomen met haar leverancier om te achterhalen of er sprake is van schadelijke stoffen die gebruikt zijn bij de aanleg van de kunstgrasvelden welke in opdracht van de gemeente Dalfsen zijn aangebracht. Hierbij gaat hem alleen om de aanleg van voetbalvelden in de gemeente. Van die schadelijke stoffen is dus geen sprake, aldus de gemeente en haar leverancier. 

Mededeling RIVM: Sporten op kunstgrasvelden

Het RIVM begrijpt de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden. Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.

Op verzoek van het ministerie van VWS is in januari 2016 nog eens kritisch naar de studie-opzet van de bij Zembla omstreden INDUSTOX studie gekeken. Het RIVM concludeert dat er PAKs uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, er zijn echter geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporter.

Wel heeft het RIVM aanbevolen aan het Ministerie om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico’s van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.