“Wij, Sallandse boeren, roepen Martijn van Dam op, om zo snel mogelijk met een oplossing te komen om de derogatie te behouden en onze gezinsbedrijven te laten voortbestaan!” schijft Karin van Toorn op haar facebookpagina waarbij een foto afgebeeld staat waarop de boeren geen laarzen wegwerpen, maar een vuist ballen.
Strijdbaar dus.
“Sallandse boeren voelen zich #Belaarzerd!!” schrijft Van Toorn. “De staatssecretaris van landbouw, Martijn van Dam heeft mestwetgeving die onze derogatie veilig moest stellen uitgesteld.”
“Derogatie is een uitzonderingspositie, door Brussel verleend, om meer mest op het land te mogen brengen, vanwege de gunstige omstandigheden in Nederland. In Nederland komt van een hectare grond veel meer opbrengst dan andere landen. Daarom heeft de bodem ook meer voeding (mest) nodig. Vergelijk het met een mens die zeer actief leeft en veel beweegt, die heeft ook meer voeding nodig.”
“Door het uitstellen van de mestwetgeving weet geen boer meer hoe hij verder moet ondernemen en welke plannen te maken voor zijn bedrijf. Gezinsbedrijven leven in onzekerheid over hun voortbestaan.”
Van Toorn legt uit welke gevolgen derogatie volgens haar heeft:
– 480.000 gezonde koeien moeten naar de slacht;
– Een groot deel van de gezinsbedrijven uit de melkveehouderij vallen om;
– Er komt meer maisland;
– Minder weiland, dus minder koeien in de wei;
– Meer gebruik van kunstmest, i.p.v. dierlijke mest;
– Groot verlies van banen, niet alleen bij melkveehouders, maar bijvoorbeeld ook bouwbedrijven, accountants, medewerkers bij de zuivelfabriek en bankmedewerkers.
– Negatieve effecten op de Nederlandse economie.