bewoners hoonhorst zijn het oneens met opvang statushouders in gemeente dalfsen

Dalfsen wil op elf verschillende locaties in de gemeente zo’n tweehonderd vluchtelingen huisvesten. Eerder stuitte dit al op bezwaren vanuit Nieuwleusen. Eind september meldden ook inwoners van de Ruitenborghstraat en de Gerner Es in Dalfsen en de Koele en de Esakkers uit Hoonhorst zich met hun bezwaren.

De brief die namens de buurt naar de raad is gestuurd, is tijdens de raadsvergadering op 26 september verder toegelicht. Daarmee hebben de bewoners geprobeerd nogmaals duidelijk te maken wat de pijnpunten zijn.

Teleurstelling bij inwoners
Het artikel in de Stentor van von Martels twee dagen later stelde de inwoners teleur. “Het kwartje lijkt nog steeds niet te vallen. Het is niet meer dan het voor de zoveelste maal verdedigen van het plan en in de slachtofferrol kruipen. Dat is wat het college doet. Nog steeds wordt niet gesnapt waarom er zoveel weerstand is uit Hoonhorst.”

“Wat ons betreft geven de ondoordachte aanpak en communicatie, het slechte huiswerk m.b.t. historie en eerder gedane toezeggingen en de onacceptabele manier waarop we tot nu toe zijn behandeld voldoende aanleiding om ons stevig te laten horen. En ondanks dat de kruitdampen, volgens het college, lijken te zijn opgetrokken, zullen we dat blijven doen!

College moet vertrouwen terugwinnen
Wil het college vertrouwen terugwinnen dan betekent dit volgens de bewoners uit Hoonhorst maar één ding, recht doen aan de gedane toezegging. “Met minder nemen we geen genoegen meer. Graag hadden we zelf de handschoen aangetrokken om met een beter alternatief te komen. Die ruimte is ons helaas niet gegund en daarvoor is het nu ook te laat.”

Over de toezegging
Al verschillende keren zijn er plannen gemaakt, om kavels voor vrijstaande woningen in nieuwbouwplan de Koele te gebruiken voor de bouw van twee-onder-een kap woningen of appartementen. Na onderbouwde bezwaren vanuit de bewoners zijn deze plannen in goed overleg met de gemeente niet doorgegaan. Tijdens de gemeentelijke informatieavond op 13 oktober heeft wethouder Agricola richting het dorp aangegeven dat het verkavelingsvoorstel het niet gehaald heeft.

“Later op die avond vroeg een bewoner wat er met de kavels gebeurt en wordt de reactie gegeven: zonder overleg met buurt en Plaatselijk Belang worden er geen andere woningen gebouwd op de kavels. Dit wordt letterlijk zo overgenomen in het verslag dat de gemeente van de avond op heeft gesteld”, laat Mark Lankhorst namens de bewoners weten.

‘Gemeente doet haar huiswerk niet’
Tijdens een gesprek op 13 juli dat op het gemeentehuis plaatsvond met Plaatselijk Belang en enkele bewoners, wordt volgens de bewoners duidelijk dat de gemeente zich bij het aanwijzen van deze locatie voor de plaatsing van een unit, niet op de hoogte heeft gesteld van de historie van de buurt. “Wethouder Agricola ontkende de toezegging zelfs glashard. De gemeente had duidelijk haar huiswerk niet gedaan.”

Vervolgens heeft de buurt een brief gestuurd naar het college, met als bijlage het verslag met daarop zwart op wit deze toezegging. “Na eerst deze toezegging te hebben ontkend wordt er nu vervolgens een draai aan gegeven, waardoor deze schijnbaar geen betrekking heeft op een woonunit van 10 jaar.”

Bewoners voelen zich niet serieus genomen
De gemeente neemt zichzelf en haar burgers niet serieus, volgens de bewoners. “Met die uitleg nemen wij als bewoners geen genoegen. Temeer omdat bij de beantwoording van vragen over de locatiekeuzes, tijdens de raadsvergadering op 27 juni, Wethouder von Martels aangaf dat in geval van een aantoonbare, concrete en bewijsbare toezeggingen, de gemeente dit serieus gaat bekijken. Het resultaat kennen we inmiddels, dat is helaas niet gebeurd.”

“We betreuren het als bewoners, dat de gemeente er nu liever voor lijkt te kiezen om dit uit te vechten in de media, gezien de hoeveelheid artikelen die afgelopen week zijn gepubliceerd n.a.v. de raadsvergadering afgelopen maandag 26 september. Daarbij wordt Hoonhorst doelbewust neergezet als enige locatie die niet wil meewerken en niet in gesprek wil gaan. Het gaat ons er als bewoners om, dat een daartoe bevoegd wethouder, een toezegging doet, concreet en aantoonbaar, over invulling van een kavel, om vervolgens na ruim een half jaar deze toezegging compleet te negeren. Schending van het vertrouwensbeginsel noemen we dat.”

De brief die de bewoners vorige maand naar de raad hebben gestuurd wordt door het college afgehandeld. “We kunnen niet anders dan hopen dat het college eindelijk empathie toont en met de buurt in gesprek gaat en zich houdt aan de eerder gedane toezegging”, besluiten de bewoners uit Hoonhorst. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.