Home / archiefcentraal / veel jongvolwassen verlaten gemeente dalfsen

veel jongvolwassen verlaten gemeente dalfsen

Woningbehoefte jongeren
Om een goede leefbaarheid in de gemeente te krijgen of te behouden is belangrijk dat jongeren zich vestigen of blijven wonen in Dalfsen of haar buurtdorpen. “Uit een in 2015 uitgevoerd woningbehoefteonderzoek blijkt dat er de komende jaren behoefte is aan sociale huurwoningen in met name de kernen Dalfsen en Nieuwleusen. Plannen voor de bouw daarvan zijn inmiddels in voorbereiding. De te bouwen woningen zullen voor alle leeftijdscategorieën geschikt zijn.”

Starterswoningen
Vaak komt het voor dat nieuwe geschikte huur- of starterswoningen gebouwd worden in de grotere kernen en de kleine kernen dus achterblijven. “In alle kernen binnen de gemeente vindt nieuwbouw plaats, waaronder ook woningen voor starters, mits blijkt dat daaraan voldoende behoefte bestaat. Uiteraard vindt in de grotere kernen meer nieuwbouw plaats dan in de kleinere.”

“De steeds verder aangescherpte financieringsvoorwaarden maken het echter voor jongeren wel moeilijker om nog een financiering te krijgen”, voegt de gemeente Dalfsen daaraan toe.

Geen problematiek van achterstandswijken
De gemeente Dalfsen kent naar eigen geen problematiek van achterstandswijken. “De gemeente werkt continu met stakeholders en inwoners aan het verbeteren en op peil houden van de leefbaarheid.Voorbeelden hiervan zijn de Campus in Nieuwleusen, Centrumvisie Dalfsen, etc.”

Verbeterpunten leefbaarheid
Inwoners en bedrijven zijn volgens de gemeente Dalfsen zelf medeverantwoordelijk voor een leefbare en duurzame samenleving. “Leefbaarheid komt slechts tot stand daar waar bewoners er zelf achter staan. De gemeente activeert en vult de randvoorwaarden in, zoals ruim opgezette wijken met voldoende speelvoorzieningen, een kwalitatief goed onderhoud van de openbare ruimte en voldoende maatschappelijke voorzieningen.”

“Daar waar inwoners en bedrijven zelf die verantwoordelijkheid oppakken, ondersteunt de gemeente waar dat wordt gevraagd. Daar waar wel initiatieven zijn, maar deze nog niet tot samenwerking leiden, stimuleert de gemeente de dialoog tussen bewoners en bedrijven”, besluit de gemeente Dalfsen.

Onderstaande tabel laat het verschil in jonge vestigers en vertrekkers in de gemeente Dalfsen zien:

Leeftijd Vestigers Vertrekkers
0-4 63 49
5-9 43 20
10-14 25 23
15-19 43 80
20-24 135 167
25-29 119 175
30-34 97 74
Totaal 528 588

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.