Home / archiefcentraal / uit hei en dennen verbouwingsleed

uit hei en dennen verbouwingsleed

Wij worden een paar dagen ondergebracht in een morsig hotel en zo kunnen de moderne binnenhuisarchitecten ons historische huis moderniseren zonder onze jammerkreten. Er komt een grote verhuiswagen, waarbij ons zorgvuldig gekozen, deels antieke meubilair kritisch wordt becommentarieerd. “Deze lampen kunnen dus ècht niet meer, ziet u deze antieke vitrine, dit hopeloos grote kabinet?” Ja, de tv kijkers begrijpen de vilein kijkende tv mensen wel.

Hoe is het mogelijk om in deze verlichte eeuw nog zo te willen wonen. Er wordt in diverse meubelzaken naarstig gezocht naar eigentijdse en/of Brocante spulletjes. In ieder geval moeten de kleuren aards zijn, grijsbruin, grijswit, wat bewerkt steigerhout, een geinige hertenkop aan de wand en de oude schuifdeuren krijgen weer een funktie. Het visgraat parket krijgt een zelfde wit/grijze kleur met Genemuider kokos matten.

Af en toe krijgen de kijkers een tussenstand te zien, maar het eindresultaat komt pas als wij met gesloten ogen binnenkomen. Zo’n serre, vragen de stijladviseurs zich af, die hoort toch oorspronkelijk afgescheiden te zijn van de kamers. We bouwen de wand er weer tussen, halen het driedubbele glas uit de sponningen en openen de vastgezette terrasdeuren weer. Lollig hè? Ja, ze verheugen zich immens over onze opgetogen gezichten en enthousiaste kreten.

Het leukste van het programma komt als wij geblinddoekt binnen worden geleid. Hoera, de drie treden om ons huis binnen te komen zijn er nog, ook blijkt de lange gang niet ingekort. Dan wordt de deur van de kamers opengedaan en mogen wij het resultaat zien. Help, nee hè, DIT is er van onze kamers overgebleven en waar is de toog naar de serre?

“Komt u maar mee naar buiten, jullie serre is weer een prieel geworden, leuk hè, net als vroeger. En kijkt u eens naar het vernieuwde parket, de eigentijdse inboedel en let vooral op de zandkleurige wanden en grote fabrieks lampen. Kostelijk toch?” Je probeert niet te jammeren, want de nep champagne wordt ingeschonken. Of we blij zijn met de veranderingen?

We zijn tot tranen toe beroerd!

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.