plan voor afsluiten vechtkade zorgt voor chaos in ommen

De gemeente wil op de Vechtkade door middel van een beweegbare fysieke afsluiting – bijvoorbeeld een inzinkbare paal – het doorgaande verkeer in de zomer- en spitsperioden weren. Dat staat in de Concept Verkeersvisie Ommen 2030. Uit metingen blijkt namelijk dat een groot deel van het autoverkeer over deze weg doorgaand verkeer is. Iets dat volgens de gemeente één van de oorzaken van de verkeerschaos in Ommen vormt. Zo’n beweegbare afsluiting kost wel 50.000 euro.

Maar de reacties op dit voorstel zijn kritisch. Sommige organisaties zien liever een permanente afsluiting voor autoverkeer, andere belangenpartijen willen juist dat dit verkeer te allen tijde welkom blijft.

Permanent afsluiten?
Volgens D66 is permanente afsluiting van de Vechtkade de beste oplossing. “Voorwaardelijk afsluiten geeft onduidelijkheid met de navigatiesystemen. D66 pleit ervoor duidelijk te zijn, namelijk helemaal afsluiten. Twee keer een simpel bordje is vele malen goedkoper dan 50.000 euro.” Volgens de fractie is heeft een simpel bord ook voordelen voor hulpverleners en OV ten opzichte van een beweegbare afsluiting.

Ook de Handelsvereniging Ommen pleit voor permanente aflsuiting voor autoverkeer. “Vanaf de Action tot de Hema afsluiten zodat vrachtauto’s voor de deur van deze twee winkels wel kunnen laden en lossen maar het gemotoriseerde verkeer er geen gebruik van kan maken als doorgaande weg richting het zuiden van Ommen.” De HVO denkt dat dan ook de problematiek met fietsers bij de brug is opgelost. “Deze hebben dan alle vrijheid.” Het tijdelijk afsluiten van de Vechtkade zorgt volgens de HVO voor onduidelijkheid.

Ondernemers tegenover elkaar
Daarmee staan diverse ondernemers in Ommen lijnrecht tegenover elkaar. Het Ondernemersverbond Ommen (OVO) en een groep die zich ‘Belangengroep Ondernemers Ommen-Zuid’ noemt willen namelijk helemaal geen autovrije Vechtkade. Ook niet op specifieke momenten.

“Dit plan is in strijd met de gemaakte afspraken met alle ondernemers en bewoners van Ommen-Zuid”, stelt het OVO. “Men is akkoord gegaan (geen bezwaar op bestemmingsplan Centrum) onder de nadrukkelijke toezegging dat er nimmer een ‘knip’ zou worden gemaakt. Belofte maakt schuld.” Ontmoedigen is volgens het verbond ‘zeer goed’, maar elke vorm van afsluiten – behalve tijdens activiteiten – is ‘onbespreekbaar’. 

‘Heel blij zijn met verkeer door stad’
Ook de Belangengroep Ondernemers Ommen-Zuid heeft grote moeite met het voorstel. “Deze route is zeer belangrijk voor onze bedrijven. Daar wordt geheel aan voorbij gegaan. We moeten juist heel blij zijn met verkeer door onze stad! Of willen we toeristen en andere bezoekers juist weren?”, vraagt de belangengroep zich hardop af.

“Ook zijn wij tegen het te pas en te onpas afsluiten van deze route. Met de Bissinghdagen kunnen we dat begrijpen, maar dat moet het dan ook zijn. De ‘Uitmarkt’ bijvoorbeeld, had prima georganiseerd kunnen worden met het open houden van de weg. Hoe leuk ook om te zien voor de toevallige passant!”

Terugloop omzet
De groep stelt dat de onderzoekers in het rapport een aantal belangrijke zaken niet heeft meegewogen. “De gevolgen voor bewoners en bedrijven in Ommen-Zuid, de terugloop in omzet van bedrijven in het centrum en er wordt ook niet gesproken over het feit, dat veel bewoners en bezoekers van Ommen-Zuid zullen kiezen voor de sluiproute over Vilsteren van en naar Zwolle.”

De Concept Verkeersvisie Ommen 2030 en de reacties hierop worden donderdag 6 oktober besproken in de raad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.