Home / archiefcentraal / open monumentendag ommen in alle opzichten geslaagd

open monumentendag ommen in alle opzichten geslaagd

Evenals dat bij de landelijke organisatie het geval is, werd de Open Monumentendag in Ommen voor de dertigste achtereenvolgende jaar georganiseerd. De aandacht werd dit keer gericht op de binnenstad met een stadwandeling. Daardoor kwam de gebruikelijke fietstocht langs monumenten in het Ommer buitengebied te vervallen. In verband met de Overijsselse Molendag stonden ook de molens De Lelie, Den Oordt en de Konijenbelt volop in de kijker. Vertrekpunt van de activiteiten was dit keer restaurant ’t Olde Stadhuus aan de Markt, één van monumenten die Ommen rijk is.

Buiten Ommen
Leo Bongers, voorzitter van de organiserende stichting kijkt met een tevreden gevoel terug op de activiteiten. “De belangstelling die er voor de Open Monumentendag was geeft ons een goed gevoel. We kunnen in alle opzichten terug kijken op een geslaagde dag. Opvallend was de grote belangstelling van buiten Ommen. Ook waren er wel deelnemers uit Ommen; maar vaak wordt dan gezegd: ‘We kennen onze stad wel. Waarom zouden we dan nog een stadswandeling doen?’. Echter, door gebruik te maken van stadsgidsen van Natuurlijk Ommen maakten de wandelaars vaak op verrassende wijze kennis met de geschiedenis van Ommen, die ze nog niet kenden. Dat maakte juiste die stadswandeling zo leuk”, aldus Bongers.

Het carillon van het oude gemeentehuis werd de hele dag bespeeld. Ook was er een lunchconcert in de Hervormde kerk en een speciale iconenexpositie in de Gereformeerde kerk. Dat laatste gaf de Open Monumentendag een bijzonder cachet vanwege het thema: “Iconen en symbolen”. Op verschillende tijden werden groepjes belangstellenden door de binnenstad van Ommen geleid. Bij het monument Den Hof, mochten de deelnemers zelfs dwars door het huis wandelen. De eigenaren wezen de bezoekers op de bijzonderheden in het huis die geleid hebben tot aanwijzing van monument.

Historie
Bijzonder was ook de aanwezigheid van vertegenwoordigers van het bestuur van de stichting het Van Raaltehuis, die wezen op de historie van de Ommer dominee van Raalte en de plannen die de stichting heeft voor het vervallen pand aan de Dr. A.C. van Raaltestaat. Bij de Israëlitische begraafplaats werd informatie gegeven door de stichting Herdenking Joods Ommen. Trekker bij het Streekmuseum was behalve de openstelling van de molen ook de muziek van een Jazz Combo. In het bijbehorende Tolhuis van het museum werd de kunst van het kantklossen gedemonstreerd.

Open Monumentendag in Ommen werd geopend door burgemeester Mark Bouwmans. Hij deed dat met het hijsen van de Open Monumentenvlag bij het startpunt. Aan het adres van het stichtingsbestuur richtte Boumans zijn complimenten voor de organisatie van de dag. De burgemeester was met zijn kinderen één van de vele deelnemers van de open dag. 

Klassendag
Op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 9 september, was er ook nog de Open Monumenten Klassendag. Leerlingen van de openbare basisschool De Dennenkamp waren dit keer aan de beurt en bezochten molen De Lelie. Molenaar Anton Wolters leidde de leerlingen uit de groepen 7/8 door de molen en wees de leerlingen op het belang van de molen als monument.

De reacties van de kinderen waren enthousiast. Ze kwamen erachter dat de korenmolen meer dan mooi is. Ze zijn ook functioneel en malen meel voor de bakkers. De molenaar is ook een soort weerman, ervaarden de leerlingen. Anton legde uit hoe hij kan zien of er wind is en of er regen onderweg is. Vooral als er onweer op komst is moet de molenaar tijdig maatregelen nemen om de molenwieken stil te zetten. Aangezien Wolters deze dag 58 jaar was geworden, werd de molenaar door de leerlingen “Lang zal die leven” toegezongen met een “hiep-hiep-hoera”.

Foto’s: Harry Woertink

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.