nieuwe begeleiding zwangere vrouwen werpt vruchten af

Het programma ‘Vroeg Erbij in het Vechtdal’ loopt sinds 2015 en duurt tot de zomer van 2018. De eerste resultaten na één jaar zijn positief te noemen.

Jaarlijks zijn er ongeveer 1150 bevallingen in het Vechtdal. Naast de (medische) begeleiding, heeft de verloskundige of gynaecoloog ook oog voor de sociale omstandigheden waarin een zwangere verkeert. Een kind krijgen en grootbrengen is heel bijzonder, maar soms maken omstandigheden het zwaar. Denk aan gebrek aan steun vanuit je omgeving, problemen met schulden of huisvesting, of persoonlijke problemen. Extra ondersteuning, nog voordat de baby geboren wordt, kan dan helpen.

Luisterend oor
Deze extra ondersteuning tijdens de zwangerschap wordt geboden door de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij biedt een luisterend oor en geeft tips en adviezen. Dit heet het ‘Prenatale Huisbezoek-JGZ’. JGZ staat voor JeugdGezondheidsZorg.

De nieuwe werkwijze ‘Vroeg Erbij in het Vechtdal’, onderdeel van VitaalVechtdal, leidt over het algemeen tot kortere lijnen. Dat blijkt uit de eerste resultaten. Ook is vaker te zien dat er tijdens de zwangerschap al acties in gang gezet zijn. Dit was ook één van de doelen van de werkwijze.

Problemen vóór geboorte opgelost
Doordat zorg en ondersteuning eerder ingezet kunnen worden, kunnen sommige problemen al worden opgelost voordat het kind geboren wordt. De helder beschreven verwijsstructuur biedt toegevoegde waarde. GGD IJsselland, die de Prenatale Huisbezoeken uitvoert, laat weten dat de aangevraagde bezoeken zeer nuttig zijn en leiden tot ofwel verdere begeleiding door de JGZ-verpleegkundige, ofwel het inzetten van externe hulp, zoals Samen Doen-teams, Voedselbank, Veilig Thuis of GGZ-hulp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.