herdenkingspaneel bij joods werkkamp arrien

In de eerste helft van 1942 kregen honderden Joodse mannen een oproep. Ze moesten huis en haard verlaten om ver weg te gaan werken in speciale kampen. Ze komen terecht in meer dan veertig werkverruimingskampen in Noord- en Oost-Nederland. Het was het begin van een sluw plan. Wat begon als een vorm van werkverschaffing voor Joodse mannen was de start van een grootscheepse deportatie van Joden naar vernietigingskampen in het Oosten.

Lange tijd is het verhaal van de werkkampen een onderbelicht stukje geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gebleven. In Ommen kent men het beruchte kamp ‘Erika’, maar de geschiedenis van Werkkamp Arriën is nog veelal onbekend. Dit kamp lag aan de Brinkweg en bestond uit een aantal woonbarakken en een paar bijgebouwen. Eind april 1942 waren er 96 Joodse mannen gehuisvest. Ze werden gedwongen tot ontginningswerkzaamheden in het Arriërveld. Ze hebben het laatste stukje van de Grensweg tot het Ommerkanaal aangelegd. Dit laatste onverharde stukje wordt daarom door sommigen nog aangeduid als ‘jeud’nweggie’.

In de vroege ochtend van 3 oktober marcheerden de Joodse mannen naar het station in Ommen. Daar stapten deze op de trein naar Kamp Westerbork. Kort daarna werden ze gedeporteerd naar de vernietigingskampen in het Oosten. Het werkkamp bleef leeg achter en werd daarna gebruikt voor evacués, ‘foute Nederlanders’ en vanwege de woningnood na de oorlog. In 1969 zijn de laatste gebouwen afgebroken.

Om dit stukje geschiedenis in herinnering te houden. Heeft de Stichting Herdenking Joods Ommen (SHJO) initiatief genomen tot het plaatsen van een herdenkingspaneel op de plek van het voormalig kamp. (locatie nabij Brinkweg 2) Dit zal op maandag 3 oktober door burgemeester Boumans worden onthuld. Naast de informatieavond willen we u ook graag uitnodigen voor deze onthulling.

Herdenkingsreis naar Auschwitz
Op 3 oktober 2017 is het 75 jaar geleden dat de eerste Joden uit Ommen naar kamp Westerbork werden gebracht en kort daarna naar het oosten werden gedeporteerd en veelal kort na aankomst vermoord. Het grootste deel van de Ommer Joden zijn vermoord in Auschwitz.

Om de Joden uit Ommen niet te vergeten organiseert SHJO een herdenkingsreis naar Auschwitz. Vertrek is op 2 oktober 2017. De organisatie van de reis is in handen van Kest Jelsma en Gerko Warner en wordt uitgevoerd in samenwerking met Effe Weg uit Nieuwleusen. De kosten voor deze herdenkingsreis bedraagt ongeveer 300 euro. Er is al veel belangstelling voor de reis. We reizen met twee bussen, waaronder één met leerlingen van het Vechtdalcollege. Opgave is nog mogelijk. Na de onthulling van het herdenkingspaneel bij werkkamp Arriën wordt er een informatiebijeenkomst over deze reis gehouden in ‘De Kern’ (Bouwstraat 17). Aanvang van deze bijeenkomst is 20.00u.

Kijk voor meer informatie op www.joodsommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.