Home / archiefcentraal / hasan dromen groter dan je ogen kunnen zien

hasan dromen groter dan je ogen kunnen zien

In het vliegtuig is hij daar nog bang voor. Want heeft de smokkelaar hem niet belazerd? Niet dus. Dan komen gedachten van Syrië naar boven. Maar ook gedachten over de toekomst.

Hasan: “Gaat het hier wel stabiel worden voor me? Kan ik hier mijn dromen verwezenlijken? Met die twijfel heb ik me overgeleverd aan de politie op Schiphol.

De eerste woorden die ik hoor in het Nederlands zijn van de politie. Ik loop met mijn rugzak met wat kleren en vooral veel angst erin in hun richting. Een vriendelijke vrouw zegt: “Hij is van Syrië, zoals we verwachtten.” Ik kan die nacht in een lobby van het vliegveld verblijven. De volgende ochtend ga ik naar het opvangkamp in Ter Apel. Het wordt een nacht met veel tijd om terug te denken aan de oorlog die ik ontvlucht ben, de reis die ik achter de rug heb, en nu, nu misschien op de drempel van mijn nieuwe leven sta…

Ik bedenk dat de reis er een is waarin ik afstanden overbrug. Maar ook een reis in mij zelf, een reis naar een nieuwe gemeenschap, waarin ik hoop opgenomen te gaan worden. Het voelt alsof ik in een rivier ben gesprongen en niet meer denk aan de gevolgen van verdrinken.

Mensen dragen dromen met zich mee die veel groter zijn dan hun ogen kunnen zien. Die dromen willen wel eens uiteenspatten op de rotsen. Vluchtelingen vluchten voor oorlog en dictators. En als ze dan in een ander land komen waar vrijheid is, dan denken ze het paradijs binnen te wanden, de ultieme manier om al hun problemen op te lossen. Dat alle deuren achter de problemen vanzelf open gaan.

Dat geloof, die hoop, die overtuiging, die komt niet altijd uit…

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.