Home / archiefcentraal / gerlant maurits

gerlant maurits

Jan van Dalfsen (dat is een anonieme twitteraar uit Dalfsen die zo af en toe wat scherpe, maar vaak onzinnige opmerkingen maakt) slingerde het mijn digitale wereld in. “De wondere wereld van de politiek: @mvonmartels op (onverkiesbare) plaats kandidatenlijst CDA voor 2e kamer. #dalfsen #hetkannietwaarzijn”. Het verbaasde mij maar ook weer niet. Maurits is gedreven en na even nadenken zeker ook geschikt.

Maurits, ik ken hem al heel lang, eigenlijk; ik weet wie hij is en de laatste paar jaar weet hij ook wie ik ben. Maurits is von Martels, dat klinkt als blauw bloed, je weet wel mensen van stand.

Ik heb Maurits leren kennen in een hele vieze broek en met een hele boel stront aan de laarzen. Hij was gok ik een jaar of 17 en ik 7. Mijn vader verkocht zijn vader een beer. Niet schrikken, dat is een dier met een zak van achteren en een wokkel onder zijn buik ter hoogte van zijn navel. En daar plant hij zich dan mee voort. Eigenlijk is het gewoon een mannetjes varken, maar dat noemen ze dan een beer.

Mijn vader en zijn vader waren dus boeren. Ze hadden nog een gezamenlijke passie, KWPN Paarden. Terwijl we de beer hadden gebracht, we in de keuken van huize von Martels thee dronken en de handel werd betaalt gingen de verhalen over de paarden over en weer. De heren verloren de tijd in hun passie. Ik als jochie zat er bij en mocht wel even buiten gaan kijken want daar was maurits wel ergens bezig met de trekker (en dat was toen al meer mijn passie).

Daar heb ik hem dus leren kennen, Jonkheer Maurits von Martels, met meer stront in de broek en aan de laarzen dan ik ooit iemand had gezien aan het voer halen voor zijn koeien. Daar is het ook met Gerlant en gezaghebbers misgegaan. Vanaf dat moment konden ze mij op school als zevenjarige niks meer wijs maken. Baron van Dedem bij ons in de buurt van den Aalshorst? De freule op Rechteren? Blauwbloed en aanzien? Van af dat moment heb ik altijd anders aangekeken tegen zogenaamde notabelen en mensen met gezag. Wat ze moesten doen was gewoon werken voor de kost en en niks meer als mij of iemand anderds.

Later heb ik hem meer meegemaakt, als lid van de Heideruiters in Ommen (Maurits z’n landgoed ligt net op de grens met Ommen, eigenlijk is het dus een Haagse beslissing dat hij nu in het college van Dalfsen zit). Hij dus in Ommen, ik bij de Vechtruiters in Dalfsen. We waren geen partij voor elkaar, hij was de senior en ik het groene jochie.

Dertig jaar verder, paard rijden doen we allebei niet meer, politiek volgen tegenwoordig wel. Zelfs anonieme Dalfsenaren op Twitter. (Al hoe wel ik na twee jaar intensief zoeken voor 99% zeker weet dat ik Jan van Dalfsen in mijn eigen sociale omgeving moet zoeken, maar dat is ter info aan Jan) En we nemen hem serieus. Ik verbaas me elke keer weer hoe Maurits de discussie aan gaat met an

onieme Jan. Hem serieus neemt en te woord staat. Daar moet je op en top politicus voor zijn.
Maurits wil nu dus naar Den Haag. Jan vind het een onverkiesbare plek. Ik heb getwitterd: ‘Onverkiesbare plek? Dat dachten ze ook van @AnnieSchreijer. Mijn voorkeur stem heeftie. En die van jou Jan? ‘

Uit Olst-Wijhe kwam oud-wethouder Cor van den Berg er over heen met ”Agrarisch Nederland (moet wel) stemmen op @JacoGeurts en @mvonmartels!”

Jan bleef stil, vele anderen reageerden wel positief. Maurits zelf reageerde in de pers dat hij die 16.000 voorkeur stemmen die hij nodig had wel zou gaanhalen. Ook melde hij dat Annie Schreijer hem al gebeld had om advies te geven. Dat vond ik dan weer leuk want zij was de eerste die mijn tweet dan weer leuk vond.

Mijn voorkeursstem heb je dus dat is nog 159999 te gaan, onee, 15998 want mijn vrouw heeft niks (meer) met politiek en geeft haar kaartje aan mij mee als we mogen stemmen. Misschien moet je daar juist wel je stemmen zoeken. Die mensen van het platteland die niet meer gaan om dat ze daar in den haag toch maar wat doen?

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.