d66 vechtdal blikt terug op halve raadsperiode

Dalfsen
‘Met Jan Rooijakkers bezet D66 sinds 2014, na acht jaar, weer een zetel in de gemeenteraad. Samen met twee commissieleden en de rest van de actieve steunfractie is D66 Dalfsen selectief in onderwerpen, de focus ligt op grote lijnen. Met een coalitie van Gemeentebelangen en het CDA wordt D66 als oppositiepartij zeer serieus genomen.

Op aandragen van D66 zijn de financiële jaarstukken veel eerder toegankelijk voor raadsleden en is een nieuwe accountant aangesteld. D66 Dalfsen heeft succesvol aangedrongen om kritisch te blijven kijken naar grote investeringen ondanks een gunstige financiële positie van de gemeente, bijvoorbeeld door aanscherping van de procedures rondom het hergebruik van een bank in Nieuwleusen.

Inmiddels is het D66voorstel om meer jongeren bij het beleid van de gemeente te betrekken omgezet in ambtelijke daden. Als Jong Dalfsen, in eerste instantie via sociale media, praten jongeren mee over een scala van onderwerpen.

De stilte rondom de voorgenomen uitbreiding van het vliegveld Lelystad doorbrak D66 Dalfsen door kritisch te vragen naar de gevolgen van de (publiekelijk nog onbekende) aanvliegroutes voor de inwoners van de gemeente.

De Rechterensedijk, de weg met oude bomen die Dalfsen met kasteel Rechteren verbindt, zal, nadat een referendum de gemeenteraad terugfloot op haar beslissing om bomen te kappen, conform de ideeën van D66 worden ingericht.

Op Valentijnsdag verraste D66 Dalfsen vrijwilligers: de harde werkers bij de Natuurboerderij (2015) en het Hospice (2016) kregen een taart.’

Ommen
‘D66 zit sinds ‘mensenheugenis’ in de gemeenteraad van Ommen. Ook deze periode is D66 coalitiegenoot, samen met CDA, PvdA en de VVD.

Bernard de Vries Robles, voorzitter van de tweekoppige fractie, noemt de winkelopening op zondag het meest saillante dat tot nu toe bereikt is. Om een meerderheid van stemmen in de raad te krijgen, is hijzelf speciaal voor de stemming teruggevlogen vanuit Zwitserland. De twaalf koopzondagen zijn effectief al dit zomerseizoen begonnen.

In de pers ontstond commotie rondom het landgoed Het Laer, dat in particulier bezit leek te gaan komen. D66 beijvert nu samen met de coalitie het voortbestaan in de vorm van een stichting met een meerderheidsinbreng van de Gemeente.

Samen met Provinciale Staten is het gelukt om extra geld voor het knooppunt Varssen in de N34 naar Ommen te krijgen. Infrastructureel is ook succes behaald met het besluit tot verbreding van de tunnel onder de N48. Daardoor kunnen landbouwvoertuigen en fietsers tegelijkertijd door de tunnel en is het idee van stoplichten van de baan.

De komende twee jaar zal D66 Ommen zich stevig inzetten om de gemeentefinanciën op orde te krijgen. Daarbij worden, door D66’s speerpunt burgerparticipatie, de inwoners van de gemeente nadrukkelijk betrokken.’

Hardenberg
‘Met twee raadsleden behoort D66 Hardenberg onder leiding van Jacco Rodermond tot de oppositie in een meerderheidssetting van CDA, Christenunie en PvdA. D66 Hardenberg heeft als enige partij tegen de begroting gestemd, D66 is het niet eens met de steeds weer terugkerende incidentele uitgaven die de coalitie door tussentijdse wijzigingen in de begroting doet waardoor de gemeente steeds langs de randen van de financiële afgrond scheert.

Op voorstel van D66 is een verbeterde, meer onafhankelijke, Rekenkamer ingesteld. Samen met de andere fracties heeft D66 zich verdienstelijk ingezet voor een goede ontsluiting van Hardenberg door voor Hardenberg gunstige aanpassingen aan de wegen N377 en de N34.

D66 Hardenberg heeft zich prominent gemengd in een voor bewoners en initiatiefnemers zo gunstig mogelijk scenario ten aanzien van geluidsoverlast en slagschaduw voor het plaatsen van windmolens.

Door D66 is de vergadercultuur in de gemeenteraad van Hardenberg wat meer open geworden. Er is meer ruimte voor debat, er wordt meer inhoudelijk gediscussieerd over grote thema’s zoals afvalverwijdering en belastingen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.