bouw azc hardenberg bijna voltooid

Opvang asielzoekers in reguliere azc’s
De laatste tijd zijn er veel berichten geweest over het aanzienlijk lagere aantal asielzoekers dat in Nederland komt. Dat betekent dat er minder centra nodig zijn om vluchtelingen onderdak te geven. Tijdens de grote instroom van 2015 is door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in goede samenwerking met gemeenten in hoog tempo een groot aantal noodopvanglocaties gerealiseerd. Tijdens het begin van de grote toestroom hebben de Veiligheidsregio’s zelfs maatregelen moeten nemen, waardoor mensen in crisisopvanglocaties zoals sporthallen onderdak hebben kunnen krijgen.

Omdat de instroom van vluchtelingen is gestabiliseerd en zelfs afgenomen, zijn dergelijke tijdelijke oplossingen niet meer nodig. Daarom worden veel noodopvanglocaties weer gesloten. De asielzoekers worden nu rechtstreeks opgevangen in reguliere azc’s. Hier zijn alle faciliteiten aanwezig om de asielprocedure snel en doelmatig te kunnen doorlopen.

Opvangcapaciteit voor langere termijn noodzakelijk
Nu de (nood)opvangcapaciteit flink afneemt, heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie besloten dat er wel capaciteit voor opvang moet zijn, om bij een onverwachte toename van het aantal asielzoekers situaties als eind 2015 te voorkomen. Met die achtergrond zijn nieuwe reguliere azc’s met opvangcapaciteit voor een langere termijn, zoals het azc Hardenberg, nog steeds noodzakelijk.

Azc Hardenberg
In het azc Hardenberg is plek voor de opvang van 700 asielzoekers. Er zijn 50 bufferplekken. Het azc blijft vijf jaar in Hardenberg gevestigd. Deze termijn kan na een evaluatie en een besluit van de gemeenteraad eenmalig verlengd worden met nog eens vijf jaar. Wanneer de eerste asielzoekers in het azc Hardenberg aankomen, is op dit moment nog niet te voorspellen. Aannemelijk is dat dat in de tweede helft van oktober 2016 zal zijn. Wanneer de eerste instroom heeft plaatsgevonden, wordt dit door het COA en de gemeente bekendgemaakt.

8 oktober Open dag in azc Hardenberg
Het COA en de gemeente Hardenberg kunnen zich voorstellen dat inwoners van Hardenberg willen zien hoe het azc Hardenberg er uitziet en meer willen weten over het reilen en zeilen op een azc. Daarom is er op 8 oktober 2016 een Open Dag. Belangstellenden zijn tussen 11.00 en 15.00 uur welkom om een kijkje te nemen en te zien hoe de asielzoekers straks in het azc wonen. Daarbij wordt uitleg gegeven over wat er op zo’n centrum wordt gedaan. Tijdens de Open Dag worden in groepen rondleidingen gegeven. Er wonen op dat moment nog geen asielzoekers.

Het azc Hardenberg staat aan de Jachthuisweg 6d in Hardenberg. Vanwege de beperkte parkeergelegenheid is het advies zoveel mogelijk op de fiets of met openbaar vervoer te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.