meer dan 500 dode eenden in de krim door voedselvergiftiging

Niet gevaarlijk voor mensen, wel voor honden
Botulisme toxine type C is niet direct gevaarlijk voor mensen en treft vooral watervogels en vissen. Het waterschap adviseert wel iedereen om in de Vloeivelden in de Krim contact met water te vermijden en ervoor te zorgen dat huisdieren niet in contact komen met het water. Honden zijn ook gevoelig voor toxine type C.

Er zijn door Staatsbosbeheer en waterschap Vechtstromen nog meer zieke eenden gesignaleerd. Daarom blijven beide organisaties het gebied onderzoeken op mogelijk meer kadavers. Daarvoor is extra mankracht ingezet en vrijwilligers helpen mee zoeken. Ook de gemeente Hardenberg draagt bij met extra mankrachten.

Extra water voor lagere temperatuur en meer zuurstof
Het waterschap laat extra water de Vloeivelden in om de watertemperatuur te laten dalen en het zuurstofgehalte te verhogen. De ziekteverwekkende bacterie gedijt minder goed in koeler en zuurstofrijker water.

Gaskanon om gezonde vogels af te schrikken
Staatsbosbeheer zet vandaag een gaskanon in om gezonde vogels af te schrikken en te verjagen, en de besmetting een halt toe te roepen.

Botulisme
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die voornamelijk in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels en vissen. In de Vloeivelden zijn geen dode vissen gevonden. Botulisme wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Er zijn verschillende typen botulisme (A t/m G). Watervogels zijn erg gevoelig voor botulisme toxine type C, net als honden en vissen.

Bij vissen kan ook toxine type E voorkomen. Daar kunnen mensen, paarden en runderen ook ziek van worden. Botulisme komt bij mensen in Nederland maar heel zelden voor (red. RIVM).

Herkennen
Door botulisme aangetaste, zieke vogels zijn te herkennen doordat de vogels traag zijn, slecht of niet vliegen en moeilijk of niet kunnen lopen. Ze laten de kop hangen, liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels.

Kadavers die in het water liggen, zijn een ideale voedingsbodem waarin de bacterie zich snel kan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat bij vermoeden van botulisme de dode dieren snel en vakkundig worden verwijderd. Raak dode dieren nooit zelf (met blote handen) aan, maar waarschuw het waterschap (088 220 3333) zodat de dode dieren kunnen worden weggehaald.

Wat kun je zelf doen?
Vermijd contact met water in het betreffende gebied of water waarin dode dieren drijven. Let goed op je huisdieren, voor hen geldt het zelfde. Een klein wondje kan al leiden tot ernstige besmetting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.