het azc gaat niet meer over opvang van vluchtelingen

Door Harrie Kiekebosch

“Ministerie van Veiligheid en Justitie, COA en VNG werken aan een afwegingskader dat gebruikt zal worden om te bepalen welke azc-capaciteit in Nederland de komende jaren nodig is”  schreef de gemeente in een persbericht. Een afwegingskader… Ze werken aan voorwaarden (kaders) waarmee je kunt bepalen (afwegen) of er een azc moet komen. Waren die kaders er dan nog niet?… Of ze proberen ons wat op de mouw te spelden, of ze weten het zelf ook niet meer, denk je dan.

De kloof tussen burger enerzijds en de bestuurder met zijn circus anderzijds wordt al maar groter. In de arena voert de bestuurder zijn act op. Op de tribune van het circus zitten zijn spindoctors, zijn voorlichters, een regiment journalisten en een handje vol publiek. Het gros van de burgerij zit in een andere circustent waar het wél leuk is.
 
Mooi voorbeeld is de speech van de vrouw van Trump. Tekstschrijvers gapten stukken daarvoor uit de speech die de vrouw van Obama acht jaar geleden ook gebruikte. In de media werd dat opgeblazen tot heb ik jou daar. De burger zal het een rotzorg zijn, of zoals die zegt ‘zal het zijn reet roesten’ en gaat lekker naar de Zwarte Cross of boekt tickets voor het volgende concert van de Toppers.

Of ‘de bonnetjesaffaire’ op hetzelfde ministerie als waar ze dat met de vluchtelingen moeten regelen. Daar waar de ene groep bezig is met onderzoekscommissies om de waarheid boven tafel te krijgen, weet de andere groep de uitkomst al lang: die bonnetjes lagen gewoon in een bureaula. Ook als dat niet de uitkomst is.

Het azc in Raalte ging over barmhartigheid, over gastvrijheid, over Sallandse waarden en normen en over angst voor het onbekende, over vasthouden aan wat je hebt, hoe dan ook verkregen. Maar daar gaat het vanaf deze week niet meer over. Het gaat nu over de ongeloofwaardigheid van het bestuur en het circus daar omheen.

Benieuwd hoe ‘ze’ die geest nog weer in de fles krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.