gerlant nieuwe preutsheid

Vorige week nog als jurylid in een tv programma, nu mag ik voor een landelijke krant een artikel gaan schrijven over ‘nieuwe preutsheid’. Was ik daar bij de tv en deed tijdens de pauzes wat uitspraken. Je weet wel, gezelligheid, biertje, borrel, wijntje. Bijvoorbeeld: was ik laatst met mijn vrouw in de sauna zag ik dat zeker 90% van de mannen en vrouwen met een kaal zakie rond liepen.

Tenminste in de Sauna, daarbuiten (was het 24 graden) deden ze er gauw een badjas over. Behalve dan weer in het zwembad. Ik snap dat niet, waarom zo druk zijn met iets wat je toch verstopt? Ook hoe ik daar met mijn kinderen over sprak, jonge tieners die op het punt staan heel veel dingen te ontdekken. Ik had de lachers op mijn hand, maar begreep dat niet. Het is toch abnormaal?

Afgelopen week kwam er een verzoek van een landelijke krant. Gerlant: kan jij een artikel en een column schrijven over ‘nieuwe preutsheid’? Wat het is, de oorzaken, maar ook over douchebroekjes en boerka’s? Daar heb ik geen twee minuten over nagedacht. Ik had geen idee wat dat is, een douchebroekje. Ik ben van de generatie, de bokken en geiten gescheiden en huppakee onder de douche. En de generatie die vrij werd bij de films van Porkey.

Het is een uitdaging die ik aangegaan ben. Ik ben van de week dan ook direct begonnen met grondig mijn huiswerk te doen. Ik weet ondertussen dat een douchebroekje door de (in eerste instantie islamitische) jeugd werd gebruikt om na het sporten hun ‘schaamte te bedekken’ tijdens het douchen. Dat daar hele volksstammen aan jeugd nu aan mee doen. Ik als vrijgevochten gereformeerde vind dat raar. Wij werden ook opgevoed met de gedachte dat naakt zondig was en seks vies. Gelukkig heb ik in het leven ontdekt dat beide niet waar zijn, maar juist heel positief. Seks is lekker, naakt is mooi. Het is maar net hoe je er mee omgaat. Maar dat is iets wat niemand je kan leren, dat moet je zelf uitvinden, zelf proberen.

Ik als jochie, vrijgevochten en altijd opzoek naar een uitdaging heb al wel wat van de wereld gezien. Maar meestal wel door een opdrachtgever betaald. Dat is de handelaar in mij. Zo ook begin jaren ’90, een caravanhandelaar uit Wezep zegt tegen mij; ik heb een ritje naar zuid Frankrijk met een caravan. Jij rijdt een grote Mercedes, kan jij dat ding niet even wegbrengen? Alles werd betaald, dus waarom niet? Ik wilde toch eigenlijk weleens even kijken in Zuid-Spanje waar op dat moment volgens het journaal grote bosbranden waren, dan was ik dus al halverwege. ‘

‘S middags aangekoppeld en ik rijden. In ene ruk door naar Cap d’agde, een dorpje waar altijd zon is. De caravan geparkeerd en lekker gaan slapen. Toen ik ’s mmorgens buiten kwam zag ik overal naakte mensen. Ik wist niet waar ik kijken moest, laat staan wat het met mijn hormonen deed. Maar goed, het lichaam had ook andere behoeften, o.a een toilet en de innerlijke mens moest verzorgd worden. Zit ik daar rustig in een restaurant te eten, lopen er in eens drie naakte dames langs me heen. Ik kijk verschrikt op, geloof wederom mijn ogen niet. Daar zijn beelden van, ben ik tijdens mijn huiswerk maken voor de krant achter gekomen.  
[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/Lk9W6zdEj0Y”]
Op 9 min 58 ziet u hier mijn nogal forse krullerige haardos, jaren ’90 bril met meekleurende glazen en jonge ego verschrikt ontdekken dat er ook andere meningen over naaktheid op deze wereld zijn.

Nu ben ik van de week op een naturisten terrein in de Flevopolder op de koffie geweest. Als ik wil schrijven over nieuwe preutsheid moet ik eerst weten wat preutsheid/schaamte is en waarom sommigen daar geen last van hebben. Uitvinden wat het is. Ik heb ook contacten gelegd met jongeren in Zwolle en Deventer, meisjes met boerka’s en jongeren die douchebroekjes dragen. Maar dat is voor later, mocht u dus de komende weken mij ergens tegenkomen waar u me niet had verwacht. Weet dan, ik ben opzoek naar de naakte waarheid achter de douche broek.